Politică

Guvernele SUA si R. Moldova vor intensifica dialogul

In contextul vizitei prim-ministrului Vlad Filat in SUA, in perioada 19-22 ianuarie 2010, Departamentul de Stat al SUA a facut publica declaratia comuna a guvernelor Statelor Unite ale Americii si Republicii Moldova. In ea se spune:

„Guvernele Statelor Unite ale Americii si Republicii Moldova au convenit sa intensifice dialogul pe spectrul intereselor comune. Aceste interese includ facilitarea dezvoltarii in continuare a democratiei, a statului de drept, economiei de piata si a prosperitatii, cooperarii in domeniul apararii, a contactelor interumane, precum si a sprijinului pentru aspiratiile europene ale Moldovei.

Astazi, Secretarul de Stat american Hillary Rodham Clinton si prim-ministrul moldovean Vladimir Filat au prezidat semnarea Programului „Compact” prin care Corporatia „Provocarile Mileniului” va acorda asistenta financiara in vederea imbunatatirii sectorului agricol si a infrastructurii drumurilor. Prin acest acord se va oferi asistenta de 262 milioane de dolari SUA pe parcursul a cinci ani. Programul„Compact” reprezinta atat asistenta practica pe care Statele Unite continua sa o ofere poporului Republicii Moldova, cat si un simbol tangibil al prieteniei si parteneriatului dintre tarile noastre.

Statele Unite saluta intentia Guvernului Republicii Moldova de a-si dezvolta in continuare agenda de reforme si isi reafirma sprijinul continuu pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova in cadrul granitelor sale recunoscute pe plan international. Ambele natiuni isi reitereaza sustinerea pentru reluarea negocierilor in format „5+2" in vederea solutionarii definitive a diferendului transnistrean. In acest sens, Statele Unite ale Americii sustin extinderea masurilor de consolidare a increderii si securitatii. Statele Unite ale Americii, de asemenea, saluta intentia Guvernului Republicii Moldova de a contribui la operatiunile internationale de mentinere a pacii.

22 ianuarie 2010"
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *