Ungheni

Gripa bagă oamenii în spital

Ministerul a anunţat că, în cazul celor 18 persoane infectate, niciuna nu a fost vaccinată anul trecut. Bolnavii activează preponderent în mediul universitar şi preuniversitar. Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, susţine că Ministerul Educaţiei a fost preîntâmpinat să ia toate măsurile de protecţie a elevilor şi studenţilor, pentru a evita alte cazuri de îmbolnăvire. Ministrul asigură că, în acest an, nu suntem în pericol de epidemie. „Vom avea, desigur, cazuri locale, dar nu trebuie să intrăm în panică”. Usatâi spune că numărul solicitanţilor Serviciului de urgenţă care acuză febră şi dureri de cap a ajuns până la 90, număr mult mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Deşi neagă vehement că ne-am putea ciocni cu o situaţie similară celei de anul trecut, ministerul dă asigurări că este pregătit pentru o eventuală epidemie. „În caz de alertă, avem pregătite loturi de medicamente pentru toată republica, precum şi un număr suplimentar de paturi de spital”.

Medicii atrag atenţia asupra măsurilor de precauţie împotriva infecţiilor virale. Ei sfătuiesc oamenii să evite zonele aglomerate, să nu intre în contact cu bolnavii de gripă şi să se spele pe mâini pe câteva ori pe zi. Atenţie maximă asupra grupului de risc, care îl constituie femeile însărcinate, persoanele care suferă de boli cronice, boli ale aparatului cardiovascular, respirator, bolnavii de diabet zaharat, chiar şi lucrătorii medicali care sunt în contact permanent cu bolnavii. Riscă să se îmbolnăvească uşor şi acei care au refuzat anul trecut să se vaccineze contra virusului de tip nou. Potrivit Ministerului Sănătăţii, cele două femei, din Chişinău şi Ungheni, care au decedat la spital, au refuzat în 2010 să se vaccineze împotriva virusului gripal. Totodată, ministerul anunţă că victimele s-au adresat la medic când situaţia era deja critică. De aceea, medicii recomandă cetăţenilor să meargă la spital de la primele simptome ale răcelii.

După o tăcere de câteva zile, Ministerul Sănătăţii a confirmat, ieri, informaţiile cu privire la cazurile de infecţie cu virusul gripal A (H1N1), care a provocat o epidemie anul trecut. Cu toate acestea, ei susţin că este vorba doar de un virus gripal sezonier, şi nicidecum de gripă porcină. Potrivit specialistului principal al Ministerului Sănătăţii, Constantin Spânu, virusul A (H1N1) nu are potenţial pandemic. „Virusul A (H1N1) este clasificat în acest an de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind virus de tip sezonier. Acesta nu mai constituie o tulpină pandemică, aşa cum a fost caracterizat anul trecut”, a confirmat vicedirectoarea Centrului de Sănătate Publică, Stela Gheorghiţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *