Actualitate

Gribincea „îi dă peste nas” lui Litvinenco: Nu e sens să detonezi o bombă atomică pentru a face pe cineva să plece

Deși Gribincea spune că procurorul general „și-ar fi pierdut din elanul” de la preluarea funcției, totuși nu trebuie de intervenit legislativ de fiecare dată când ceva nu este pe placul altcuiva.

„Nu vreau să iau apărarea procurorului general. Performanța domnului Stoianoglo este sub așteptări, iar ambiția acestuia manifestată la început de mandat pare să se fi epuizat. Totuși, nu cred ca legea trebuie modificată de fiecare dată când guvernării nu îi place procurorul general. Asemenea practici creează precedente periculoase și pune procurorul general la cheremul politicienilor. Oricât de bine intenționați nu ar fi ultimii, un procuror dependent de politic este mai periculos decât unul cu performanțe modeste”, consideră Gribincea.

Totodată, Vladislav Gribincea afirmă că, proiectul inițiat de Litvinenco este conform Constituției, dar efectul lui nu va fi atât de curând precum se așteaptă, deoarece demiterea procurorului se propune Parlamentului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

„Stricto senso, proiectul mi se pare conform Constituției, însă nu înțeleg ce efect practic va avea. Conform acestuia, eliberarea din funcție a procurorului general poate avea loc doar la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Poate imaginația mea este săracă, însă eu nu îmi pot închipui cum actualul va propune eliberarea lui Stoianoglo din funcție? Chiar nu îmi pot imagina”, mai scrie Gribincea.

La final, președintele CRJ a venit și cu un mesaj către Sergiu Litvinenco: Înțeleg că din punct de vedere politic este greu de conceput PAS la guvernare cu Stoianoglo procuror general. Politica este totuși o chestiune fascinantă – o artă a imposibilului ar spune unii. Nu e niciun sens să detonezi o bombă atomică pentru a face pe cineva să plece.

Amintim că, ieri, Sergiu Litvinenco, din calitatea de deputat încă (conform legii are la dispoziție 30 de zile pentru a decide în ce funcție rămâne: deputat sau ministru) a înregistrat un proiect de lege privind modificarea Legii Procuraturii, prin care propune introducerea unor mecanisme de sancționare și demitere a procurorului general, dacă acesta încalcă legea, jurământul depus sau nu înregistrează progrese în activitatea pe care o desfășoară. În prezent, în lege nu există o asemenea stipulare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *