Actualitate

Gheorghe Popa, restabilit în funcţie după ce a fost disculpat definitiv de Curtea Supremă de Justiţie

În şedinţa din 11 iulie, după trei ani şi zece luni, timp în care a fost suspendat din funcţie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererea lui Gheorghe Popa referitoare la anularea suspendării. Magistratul Gheorghe Popa nu a fost prezent în şedinţă, solicitând examinarea cererii în lipsa sa, din motive de familie.

În 2013, în plin proces de reformare şi sub presiunea instituţiilor europene care au pompat zeci de milioane de euro în justiţia din R. Moldova, a fost reţinut în flagrant, luând mită, un prim judecător. În octombrie 2013, Gheorghe Popa era magistrat la Judecătoria Teleneşti. El a fost reţinut primind 200 USD de la avocatul Andrei Durnea, care îl reprezenta în instanţă pe Roman Buşovschi, a doua zi după ce a scos de pe rol o cerere de chemare în judecată, într-un litigiu civil privind încasarea unei datorii. Cazul a fost mediatizat în special de presa afiliată puterii, fiind prezentat ca un argument că reforma justiţiei dă rezultate, iar lupta cu corupţia din justiţie a demarat. 

Soţ fără salariu, soţie peste hotare

Averea din declaraţia de venituri pentru 2016 nu diferă semnificativ de cea raportată de Gheorghe Popa în anii precedenţi. Soţia sa, la fel, munceşte peste hotare, iar achiziţii familia nu a făcut. În actul pentru anul precedent, judecătorul Gheorghe Popa, care nu a avut salariu în ultimii trei ani şi zece luni, fiind suspendat din funcţie, declară un venit de 185 de mii de lei, obţinut în străinătate de soţia sa, Natalia. Familia Popa, care locuieşte în satul Mândreşti, raionul Teleneşti, deţine cinci terenuri agricole, privatizate în 2000, patru terenuri intravilane, privatizate în 1991-1992, dar şi două case de locuit. Una, de 108 metri pătraţi, dobândită în 1991, iar alta, de 399 m.p., din 2012. În aprilie 2014, după ce a fost condamnat de prima instanţă, echipa ZdG a făcut o vizită familiei Popa. Atunci scriam că, deşi este cu două niveluri, casa judecătorului pare modestă, fiind acoperită cu ardezie veche. „Dacă se vrea în Europa cu jertfe, cu sânge, eu sunt gata să întind mâinile, pentru cătuşe, iar copiii cred că ne vor urma. Ne ducem toţi, acolo, dacă trebuie şi dacă noi suntem vinovaţi. Să se pună dovezile pe masă, şi dacă soţul nu e vinovat, să fie achitat şi să fie, în sfârşit, o schimbare în societatea asta”, a declarat atunci Natalia Popa, fiind întoarsă pentru o perioadă scurtă acasă. Magistratul conduce o maşină de model Opel, fabricată în 2001, dar cumpărată în 2008 cu 57 de mii de lei.

zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *