Interviu

Generalul Igor Cutie: „Misiunea din Pohrebea a fost o datorie”

Fiind inspirat de ţinutele comandanţilor pe care i-a întâlnit pe coridoarele şcolii, generalul a urmat, în 1990, Şcoala militară superioară a trupelor de geniu din oraşul Kaliningrad (Rusia). În 2001 a obţinut diploma Academiei de Înalte Studii Militare din Bucureşti, iar în 2005 – cea a Colegiului de Război din Bucureşti.

Experienţa sa profesională a fost marcată de două „misiuni” importante – dezamorsarea materialelor explozibile după Războiul de pe Nistru şi cele rămase de la Războiul din Irak. Numai că deminarea regiunii satului Pohrebea din raionul Dubăsari nu a fost o misiune, ci „o datorie a fiecărui cetăţean de a-şi apăra patria”.

„Am fost anunţat, imediat ce am venit din concediu, că sunt participant la conflictul armat. În 2000 am curăţit câmpiile de-a lungul albiei râului Nistru şi pădurile de materiale explozibile. A fost dificil: pe 85 ha de teren din zona localităţii Pohrebea am găsit 345 de obiecte explozive”, ne spune Igor Cutie. Generalul îşi aminteşte că autorităţile locale erau nemulţumite atunci de activitatea militarilor moldoveni, pentru că zona localităţi era una de influenţă rusă.

Conflictul transnistrean a fost prima experienţă de luptă a generalului care l-a marcat, mai ales că se simţea responsabil de subalternii săi. „Ne-am întors toţi vii, dar câţiva au fost schilodiţi. Am mai participat în cadrul unui proiect, în comun cu Agenţia NATO pentru menţinere şi aprovizionare tehnică (NAMSA), la câteva misiuni de nimicire a obiectelor explozibile. Atunci R. Moldova a aderat la un tratat internaţional şi a fost prima ţară din Europa care a nimicit toate minele antipersonal”, menţionează comandantul.

În 2003 au început pregătirile contingentelor pentru Irak. Igor Cutie a condus misiunea umanitară în perioada 24 iulie 2006 – 27 ianuarie 2007. Contingentul de genişti moldoveni a dezamorsat circa 35 de mii de obiecte explozive, în apropierea oraşului Ashraf. „Eram bineveniţi în zonă, deoarece gratie muncii noastre teritoriul rămânea fără mine. Ne-am făcut şi prieteni printre geniştii australieni, canadieni, americani şi bulgari”, îşi aminteşte generalul. Misiunea din Irak i-a schimbat atitudinea faţă de viaţă. „Începi să preţuieşti lucrurile simple pe care nu le observai anterior…”. Pentru îndeplinirea cu succes a misiunii, Igor Cutie a fost decorat cu ordinul „Credinţă patriei”, clasa III.

Generalul Igor Cutie ne-a destăinuit şi pasiunile pe care le are în afara serviciului – să facă temele împreună cu cele două fete ale sale. Iar timpul liber preferă să-l petreacă în sala de sport sau să citească cărţi de istorie. „Istoria reprezintă mişcare şi este interesant să observi cum sunt interpretate datele de către diferiţi autori”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *