Social

Frica de vaccin poate duce la epidemii grave

O altă problemă care, de asemenea, îi face pe mulți părinți să refuze vaccinarea este că aceștia cred că și până în prezent, R. Moldova procură cele mai ieftine și totodată cele mai necalitative vaccinuri. Pe de altă parte, reprezentanții Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) spun că R. Moldova procură vaccinuri din lista precalificată a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

În perioada 22-27 aprilie va avea loc Săptămâna Europeană a Imunizării. Astfel, în cadrul unei ședințe a rețelei „Jurnaliști – prieteni ai copiilor”, reprezentanții CNSP și UNICEF au discutat despre miturile și realitățile vaccinării și de ce este important să vaccinăm copiii.
Potrivit specialiștilor, vaccinarea previne răspândirea infecţiilor și protejează, în cazul contactului cu oamenii care nu au fost vaccinați. De asemenea, vaccinul protejează împotriva mai multor boli infecţioase, cum ar fi poliomielita, rujeola, difteria, tusea convulsivă, rubeola, oreionul, tetanosul și hepatita B, iar teama părinților care nu-și vaccinează copiii poate duce la o creștere masivă a cazurilor de infecții.
După spusele Angelei Capcelea, coordonator programe sănătate UNICEF Moldova, și până în prezent, părinții se tem să-și vaccineze copiii, deoarece mai persistă mitul precum că acestea ar dăuna sănătății.

„Cred că atunci când este vorba de vaccinuri, părinții sunt împărțiți în câteva categorii și anume acei care consideră că copilul trebuie vaccinat fără a-și pune multe întrebări, acei care încearcă să se informeze cât mai mult despre riscurile și beneficiile vaccinării și părinții, care încă din copilărie, din anumite considerente cred că este absolut contraindicat să vaccineze copilul și aici, în special, este vorba de grupele religioase”, a menționat reprezentanta UNICEFF.

Chiar dacă R. Moldova beneficiază de un Program Național de Vaccinare Obligatorie, care în prezent numără peste 12 vaccinuri, Stela Gheorghiță vicedirectorul CNSP spune că în anul 2012 s-a înregistrat o tendință de scădere lentă a vaccinării la nivelul țării, iar aceasta, după părerea ei ar fi cauza unor reportaje denigratoare din partea mass-mediei, împotriva vaccinării.

„Dacă este să vorbim concret de vaccinuri, atunci în anul 2012, vaccinul împotriva tuberculozei a avut o acoperire de 98 la sută pe țară, contra poliomielitei peste 94 la sută, contra difteriei și tetanosului aproximativ 93 la sută, contra tusei convulsive 92 la sută”.

Astfel, Stela Gheorghiță a specificat că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a cazurilor de tuse convulsivă, anume din cauza că au fost vaccinați mai puțini copii. De asemenea, aceasta a specificat că atunci când părinții nu-și vaccinează copiii împotriva unei anumite boli, anul următor se observă o creștere a cazurilor acesteia.

„Cu părere de rău în 2012, vaccinul contra oreion și rujeolă a avut o acoperire de 90 la sută pe țară. După părerea noastră este o situație alarmantă, deoarece și în 2008 ne-am confruntat cu o epidemie majoră a cazurilor de oreion și rujeolă. Atunci au fost înregistrate circa 48 de mii de cazuri și aici aș vrea să specific că este un lucru grav, deoarece, în anumite situații rujeola poate duce chiar și la deces”, a adăugat vicedirectorul CNSP, cu toate acestea, graţie imunizărilor, R. Moldova este declarată ţară liberă de poliomielită, iar difteria, tusea convulsivă, tetanosul, sunt înregistrate extrem de rar, de asemenea cazurile de îmbolnăvire prin hepatită virală B la copii este redusă de 20 de ori.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *