Actualitate

Fraternitate în zona de calamitate

Ofiţerii erau prezenţi în zona inundaţiilor pentru evaluarea situaţiei. Chiril Moţpan a precizat pentru TIMPUL că a observat portretul lui Mihai Eminescu pe un perete al şcolii, care nu se surpase încă (foto). „Sigur că am vrut să-l scot de acolo. M-au ajutat şi doi colegi români. Peste câteva minute, şcoala s-a prăbuşit”, spune Moţpan. Apa era foarte adâncă, iar o parte din clădire se dărâmase deja. Militarii au scos cu grijă portretul, intenţionând să-l doneze ulterior noii şcoli. „Este un simbol extraordinar. Un ofiţer moldovean şi unul român, într-o situaţie excepţională, salvează portretul lui Mihai Eminescu”, i-au susţinut colegii.

Azi-dimineaţă, un grup format din 26 de pompieri-salvatori români se întorc în România, fiind înlocuiţi de alţi 34 de subofiţeri şi un ofiţer, voluntari care vin echipaţi cu utilaje corespunzătoare pentru operaţiunea de curăţare a teritoriului.

Prin ordinul ministrului Catan, comandantul grupului de salvatori români, căpitanul Oleg Covaşniuc, a fost decorat cu distincţia supremă a Ministerului de Interne – „Crucea pentru merit”, clasa I, iar ceilalţi pompieri – cu „Crucea pentru merit”, clasa II.

Căpitanul Oleg Covaşniuc ne-a spus că noua echipă, care vine astăzi, va executa misiuni conform solicitărilor în zona de inundaţii. „Misiunea noastră până în acest moment a fost de a salva oameni, animale şi bunuri din Cotul Morii, evacuarea apei cu pompele din dotare, asigurarea transportării, logisticii ş.a.”.

Militarii români au participat şi la fortificarea digurilor, alături de serviciile operaţionale locale. Bărcile şi camioanele puse la dispoziţie de autorităţi au salvat şi transportat vaci, iepuri, pui, porci şi alte animale care au supravieţuit inundaţiilor, precum şi obiectele sfinte din biserica locală, care datează din anul 1800.

La moment, în zona inundaţiilor se află peste 700 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi o sută ai Armatei Naţionale şi ai Ministerului Justiţiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *