Externe

Franţa cere amânarea extinderii zonei Schengen

La şedinţa de ieri a Parlamentului francez, Pierre Lellouche a avertizat asupra pericolului pe care îl poartă „extinderea automată” a zonei Schengen şi a propus ca acest proces să fie amânat până la vara anului viitor, când va fi prezentat raportul Comisiei Europene privind rezultatele luptei cu corupţia şi crimei organizate din România şi Bulgaria.

Lellouche s-a arătat de asemenea îngrijorat de situaţia la hotarul dintre România şi Republica Moldova, deoarece „paşapoartele româneşti se distribuie în afara frontierei europeane”, iar „gaura neagă” din regiunea transnistreană mai constituie un pericol. El a mai invocat şi nivelul ridicat de corupţie din Ucraina, precum şi fluxul ridicat de emigranţi ilegali, care ajung în UE trecând hotarul Bulgariei.

Până acum, Franţa cerea ca, până la intrarea în zona Schengen, autorităţile de la Bucureşti şi Sofia să integreze în societate comunităţile numeroase de romi. Acum, însă, secretarul de stat Pierre Lellouche aduce noi argumente care ar putea amâna extinderea zonei Schengen.

Cu toate acestea, oficialii europeni spun că, dacă până la sfârşitul anului procedurile tehnice vor trece cu succes, atunci va fi dificil să se mai întârzie intrarea României şi Bulgariei în zona Schengen, planificată pentru 1 martie 2011.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *