Lumea

Franţa a autorizat donarea de organe între purtătorii de HIV

Această decizie reprezintă "o speranţă pentru numeroşi pacienţi seropozitivi care suferă de patologii hepatice şi se află în aşteptarea unui transplant", conform unui comunicat al ministerului.

"Această nouă opţiune" este posibilă "datorită progresului în tratamentele anti-HIV şi tehnicile de transplant", se mai arată în comunicat.

Decizia vine după hotărârea similară luată în 2015 cu privire la persoanele infectate cu hepatita C, demers ce a avut evaluări pozitive. Astfel, numărul potenţialilor donatori creşte şi este vorba despre o iniţiativă "benefică pentru toţi" pentru că astfel se eliberează locuri preţioase pe lista de aşteptare în favoarea pacienţilor seronegativi care necesită un transplant.

Opţiunea de donare se aplică "donatorilor vii sau morţi, cunoscuţi drept seropozitivi cu HIV, pe terapie antiretrovirală stabilă şi având test genomic pentru HIV negativ în ultimele 12 luni", în timp ce organele lor pot fi "transplantate la pacienţii seropozitivi cu infecţii ţinute sub control".

În Franţa trăiesc aproximativ 173.000 de persoane seropozitive.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *