Moldova

Fotbalul moldovenesc la 100 de ani

FMF a programat un şir întreg de activităţi în cadrul centenarului fotbalului moldovenesc, cu participarea unui număr mare de reprezentanţi ai jocului cu balonul rotund din republică, dar şi de peste hotare.

Primul eveniment din cadrul programului festiv a avut loc ieri, la Chişinău – Congresul al IX-lea ordinar al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. Au fost convocaţi 196 de delegaţi, ei reprezentând asociaţiile de fotbal, inclusiv cele raionale, cluburile din diviziile naţionale „A” şi „B”, cluburile şi şcolile de fotbal pentru copii şi juniori ş.a. Lucrările congresului au demarat cu alocuţiunile de salut ale invitaţilor speciali la eveniment – prim-ministrul Vlad Filat şi preşedintele Asociaţiei Israeliene de Fotbal, membru al Comitetului executiv UEFA, Avraham Luzon.

Vlad Filat a precizat că 2010 este un an special pentru fotbalul moldovenesc, deoarece reprezintă un nou început în viaţa noastră sportivă. „În 20 de ani de activitate a FMF, a fost pusă o bază solidă pentru dezvoltarea acestui sport. Nu trebuie să uităm că fotbalul uneşte oamenii, contribuie la consolidarea societăţii", a menţionat Filat, adăugând că el întotdeauna a iubit fotbalul şi că această pasiune îi va rămâne pe viaţă.

Acţiunile dedicate centenarului fotbalului moldovenesc vor continua astăzi şi mâine. Începând cu ora 19.30, la Palatul Republicii va avea loc o cină festivă cu participarea unor oaspeţi de marcă, precum preşedintele UEFA, Michel Platini, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (România), Dumitru Dragomir, preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal, Grigori Surkis şi alţii.

Tot astăzi, la ora 16.00, pe terenul Stadionului „Dinamo” se vor întâlni într-un meci amical selecţionatele de veterani ale R. Moldova şi Georgiei. Miercuri, la ora 19.00, pe Stadionul „Zimbru” se vor confrunta selecţionatele naţionale ale celor două ţări.

Precizăm că, la 22 august 1910, a fost jucat meciul dintre selecţionata gimnaziştilor şi liceenilor din Chişinău şi cea a elevilor Gimnaziului nr. 2 din Odesa. Această zi este considerată data naşterii fotbalului autohton.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *