Social

Fierul din făină, generator de cancer?

O soluţie ce se anunţă a fi eficientă este acceptată, dar şi contestată totodată de majoritatea moldovenilor – fortificarea făinii cu fier şi acid folic. Presa, în căutare de răspunsuri sau de senzaţii, a anunţat că fierul, acumulat în exces în organism, ne-ar putea provoca cea mai înfricoşătoare boală – cancerul. Medicii susţin însă că riscul de supradozare cu micronutrientul respectiv este minim, iar soluţia Ministerului Sănătăţii (MS) este binevenită pentru o ţară săracă şi afectată de anemia fierodeficitară, cum este RM.
 
Decizia de a fortifica cu fier şi acid folic făina utilizată în industria alimentară face parte din Programul naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic, pentru anii 2012-2017, aprobat, recent, de Guvern. Fortificarea făinii de grâu se va face prin adăugarea a 30 mg de fier şi 1,4 mg de acid folic la un kilogram de făină. Autorităţile îşi propun, astfel, reducerea, până în 2017,
cu 30% a cazurilor de anemie fierodeficitară printre femeile gravide şi copii. Programul a constituit un imperativ, întrucât RM este afectată de o incidenţă ridicată de anemii la femeile gravide, dar şi la copiii mai mici de un an – peste 50% dintre aceştia suferă de anemie, iar marea lor majoritate riscă să moară la naştere. O altă problemă o constituie şi malformaţiile congenitale. Specialiştii în Sănătate spun că aceste probleme ar putea fi soluţionate foarte simplu şi cu bani puţini – asigurarea viitoarelor mămici, precum şi a restului populaţiei cu fier şi acid folic.

Soluţia MS însă a întâmpinat rezistenţă din partea mai multor instituţii media, care au pus accentul pe riscurile ce le-ar putea implica consumul zilnic de pâine îmbogăţită cu fier şi acid folic. „Consumul zilnic de pâine cu fier va duce la un exces de fier în organism, iar acest lucru ar putea provoca dezvoltarea celulelor canceroase”, a punctat anterior pentru o instituţie media un specialist din străinătate. Medicii moldoveni vin însă să combată acest argument şi spun că măsura acceptată de Guvern nu implică riscuri pentru sănătate.

Ion Şalaru, prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP)



Fortificarea făinii cu micronutrienţi nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor. Este una dintre cele mai ieftine, dar şi eficiente soluţii. Riscul de supradozare este, de asemenea, minim. Pentru a verifica cantitatea de fier şi acid folic, care vor fi introduse în făină, specialiştii CNSP vor fi prezenţi la morile sau fabricile respective. Ei vor prelua mostre pentru a verifica dozarea. De asemenea, fortificarea se va face cu ajutorul unor dozatoare speciale. Este foarte important însă să ţinem cont şi de cantităţile de produse pe care le consumăm. Noi promovăm şi modul sănătos de viaţă. Pâinea, la fel ca sarea sau zahărul, poate fi foarte dăunătoare atunci când este consumată în exces.

Tudor Gâţu, medic hematolog, Centrul Consultativ Diagnostic al Institutului de Oncologie



Anemiile sunt de multe feluri. Anemia fierodeficitară este cel mai des întâlnită în RM, dar şi în alte state ale lumii, de aceea fortificarea unor alimente cu fier şi acid folic este binevenită. În calitate de specialist, pot spune cu certitudine că fierul nu poate provoca cancer. Dacă fierul este introdus în organism prin alimente, atunci acesta îşi „ia” cantitatea de fier de care are nevoie, iar surplusul este eliminat. Fierul se poate depozita în organism doar atunci când este introdus prin injecţii sau perfuzii, fără ca anterior să se fi verificat cantitatea deja existentă. În caz de surplus, fierul se depozitează cel mai des pe ţesuturi sau pe muşchii inimii. Riscurile, în acest caz, sunt foarte grave pentru sănătatea şi chiar pentru viaţa pacientului.
 
Anemia fierodeficitară este una dintre cele mai răspândite patologii umane, inclusiv în RM. În structura generală a anemiilor ea constituie aproximativ 85%. Bolnavii de anemie, de obicei, simt o stare de somnolenţă, au ameţeli sau obosesc repede. Copiii care suferă de anemie au rezultate scăzute la şcoală, iar adulţii – o productivitate redusă a muncii. Pentru a acumula în mod natural necesarul de fier, o persoană trebuie să consume zilnic peşte şi carne, dar şi fructe, şi legume în stare proaspătă. Pentru necesarul de acid folic este indicat consumul de pătrunjel, mărar, ţelină şi varză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *