Moldova

„Fiecare popor are justiţia pe care şi-o creează”

„Fiecare popor are guvernarea pe care o merită şi justiţia pe care şi-o creează. Judecătorii, venind în CSM la propunerea partidelor parlamentare, sunt tentaţi şi uneori nevoiţi să promoveze politica celor care i-au numit. De aceea ne întâlnim cu decizii nu chiar echilibrate şi nu chiar responsabile. În activitatea CSM se admit un şir de formalităţi. Consiliul nu s-a putut debarasa de promovarea preferenţială”, a afirmat Liliana Catan, adăugând că şi mass-media trebuie să prezinte faptele într-o manieră echilibrată, nepărtinitoare, ceea ce deseori nu se întâmplă.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a menţionat că programul guvernării pentru patru ani conţine şi o serie de reforme. „Instanţele care sunt mult prea mici şi necesită cheltuieli mult prea mari de administrare, în care nu poţi forma de ani de zile un complet de judecată şi nu poţi numi judecători, trebuie să fie comasate cu alte judecătorii mai mari. Vom veni şi cu reformarea Curţii Supreme de Justiţie, care, în ultimii ani, este prea aglomerată şi seamănă cu o instanţă de apel şi nu cu una de recurs”, a spus ministrul, menţionând că şi proiectul prin care vor fi transmise competenţele instanţelor specializate la cele de drept comun a fost prezentat Guvernului şi urmează ca după aprobare să fie supus discuţiilor în Parlament. „Pentru îmbunătăţirea sistemului judecătoresc va fi suplimentat personalul auxiliar. Se intenţionează ca, de la 1 septembrie, fiecare judecător să fie asigurat cu referenţi”, a adăugat Alexandru Tănase.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, a remarcat că, în 2010, au parvenit mult mai multe petiţii în care cetăţenii îşi expun dezacordul faţă de actele judecătoreşti. „Există nemulţumiri şi critici atât din interiorul, cât şi din exteriorul sistemului judecătoresc. Nouă ni se cere mai multă fermitate şi suntem datori să căutăm soluţia în noi înşine”, a menţionat preşedintele CSM. El a declarat că salariul mic, în sumă de 600 de lei, este cauza numărului tot mai mic de grefieri şi că această problemă trebuie să fie rezolvată cât mai urgent. În plus, Visternicean a atenţionat că sistemul judiciar are nevoie de mai mulţi judecători, azi fiecăruia revenindu-i câte 57,3 dosare pe lună.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *