Carte

Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” a ajuns la Chişinău

În dimineaţa zilei, participanţii la festival au depus flori la monumentul poetului din Cimitirul Central de pe strada Armenească. Tot aici, a avut loc un moment de reculegere şi de evocare a ceea ce înseamnă pentru literatură valoarea Grigore Vieru. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Mihai Cimpoi, a remarcat importanţa creaţiei poetului în context românesc şi european. La rândul său, poetul Daniel Corbu din Iaşi, director adjunct al Muzeului Literaturii Române din vechea capitală a Moldovei, l-a caracterizat drept un simbol al românismului. Poetul Radu Cârneci s-a arătat mândru că a fost cel care l-a primit în România, în 1973, în cadrul unei delegaţii a scriitorilor sovietici, subliniind faptul că Grigore Vieru a fost, înainte de toate, un mare român şi un mare patriot al limbii române.

Apoi a vorbit soţia poetului, Raisa Vieru. „El nu s-a temut de nimeni – nici de regi, nici de preşedinţi de ţară. A scris şi un blestem pentru cei care ar îndrăzni să inventeze un alt imn al Republicii Moldova. El însuşi a dorit să scrie imnurile tuturor provinciilor româneşti. A reuşit să le compună doar pe cel al Transilvaniei şi pe cel al Olteniei. Şi-a dorit şi un imn special, nu unul al statului R. Moldova, ci al provinciei româneşti”, a declarat Raisa Vieru.

Soţia scriitorului a anunţat asistenţa că, nu demult, a fost înregistrat Centrul cultural ştiinţific „Grigore Vieru” pentru care se caută un sediu. Potrivit ei, locul acestuia ar fi pe bulevardul ce-i poartă numele, unde va fi şi Muzeul „Grigore Vieru, precum şi biblioteca sa, astfel ca fiecare vizitator să poată atinge cartea pe care a ţinut-o în mână poetul.

Tot ieri a fost inaugurată placa comemorativă pe faţada blocului din strada Nicolae Iorga, nr. 7, unde scriitorul a locuit 19 ani. Ea reprezintă un medalion din bronz pe care a fost încrustat chipul lui Grigore Vieru, plasat pe un suport de marmură albă. Autorul plăcii, sculptorul Romi Adam din Alba-Iulia, a spus că sub profilul poetului a plasat şi un spic de grâu – simbolul pâinii din poezia lui Grigore Vieru, al firului de iarbă, al pământului, al casei natale.

În continuarea festivalului, pe Aleea Clasicilor a avut loc recitalul de poezie „Steaua de vineri”, la care au participat mai mulţi poeţi şi actori din România şi R. Moldova. În aceeaşi zi, la Uniunea Scriitorilor din Moldova a fost inaugurată o expoziţie de carte, grafică, afişe şi fotografii, iar seara a culminat – la Sala cu Orgă – cu Gala premiilor festivalului.

Astăzi, Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” se încheie. Reamintim că 2010 a fost declarat Anul Grigore Vieru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *