Cultură

Festivalul International de Poezie Grigore Vieru

In perioada 9-12 octombrie, la Chisinau si la Iasi, s-a desfasurat prima editie a Festivalului International de Poezie in memoria poetului Grigore Vieru, cel care a construit – prin versurile, cantecele si cugetarile sale – un pod spiritual intre cele doua maluri ale Prutului.

Ideea de a initia un asemenea festival a fost lansata de Filomena Corbu de la Ediura „Princeps Edit” din Iasi, pe 14 februarie, de ziua de nastere a poetului. Conceput ca un duplex, evenimentul a fost organizat de Editura „Princeps Edit” din Iasi si Uniunea Scriitorilor din Moldova, sub egida primariilor Chisinau si Iasi, a Muzeului Literaturii Romane din Iasi si a Asociatiei Culturale „Feed Back”.

Festivalul a debutat vineri, 9 octombrie, cu un tedeum la Biserica „Sfanta Teodora de la Sihla”, dupa care a avut loc o depunere de flori la mormantul poetului din Cimitirul de pe strada Armeneasca din capitala. Actiunea a continuat pe Aleea Clasicilor Literaturii Romane din Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”. Moderatorul, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, a spus ca Festivalul isi propune o mai buna cunoastere a personalitatii si operei lui Grigore Vieru.

Prezent la momentul de inaugurare, viceprim-ministrul Ion Negrei a remarcat in mod deosebit faptul ca Grigore Vieru a fost personalitatea care a contribuit la desteptarea noastra nationala. Despre lectia de patriotism, curaj, barbatie si omenie pe care ne-a dat-o Vieru si pe care trebuie sa o invatam cu totii a vorbit Gheorghe Nichita, primarul de Iasi, anuntand ca o strada din Iasi va purta numele poetului basarabean. La randul sau, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, si-a exprimat convingerea ca nimeni si nimic nu va putea opri dainuirea si patrunderea in inimile si sufletele tuturor generatiilor a operei lui Grigore Vieru.

Oaspetele de onoare al manifestarii, poetul Adrian Paunescu, a marturisit cu emotie ca Grigore Vieru a fost invatatorul sau de libertate si de Basarabia. „Sunt fericit ca pot vorbi liber la Chisinau, pe Aleea Clasicilor”, a mai spus el. In continuare, au luat cuvantul ministrul Culturii Boris Focsa, poetul Vasile Tarateanu, Vitalii Kolodii, traducatorul ucrainean al operei lui Grigore Vieru, scriitorul Valeriu Matei, Daniel Corbu, directorul adjunct al Muzeului Literaturii Romane din Iasi, Filomena Corbu, directoarea Editurii „Princeps Edit”, prof. Victor Craciun si Raisa Vieru, sotia marelui disparut.

In aceeasi zi, la Uniunea Scriitorilor a fost inaugurata expozitia de carte, grafica, afise si fotografii „Grigore Vieru”. Tot aici au fost lansate cartile „Taina care ma apara” de Grigore Vieru, „Grigore Vieru in amintirile contemporanilor”, „Grigore Vieru, poetul arhetipurilor”, monografie de acad. Mihai Cimpoi, „Grigore Veru, pontiful limbii romane” de Mihai Sultana Vicol, toate aparute la Editura „Princeps Edit” din Iasi, precum si volumul „Paine cu roua”, povestiri pentru copii, Editura „Agora”, urmate de un program muzical pe versuri de Grigore Vieru, prezentat de Grupul etnofolcloric „Mostenitorii” (conducator – Valeriu Chiper) si Corala „Vocile primaverii”, dirijata de Stefan Andronic. Sambata, in Sala cu camin a USM si-a desfasurat lucrarile simpozionul „Grigore Vieru, poet al spatiului romanesc”.

Duminica si luni, Festivalul a continuat la Iasi cu lansari de carte, recitaluri de poezie, cu spectacolul „Strigat-am catre tine”, prezentat de Teatrul de poezie „Alexei Mateevici” din Chisinau (regizor – Anatol Codru), urmat de un concert extraordinar sustinut de Tudor Gheorghe pe versurile lui Grigore Vieru, precum si de programul „Taina care ma apara” cu Fuego, Mihai Munteanu, Maria Mocanu si Cristi Aldea-Teodorovici. Tot aici a fost anuntata inaugurarea strazii cu numele poetului Grigore Vieru (fosta strada Sulfinei).

Manifestarile s-au incheiat cu decernarea premiilor Festivalului International de Poezie „Grigore Vieru”, editia I. In posesia lor au intrat Adrian Paunescu (premiul OPERA OMNIA pentru poezie), acad. Mihai Cimpoi (premiul pentru exegeza operei poetului Grigore Vieru), Vitalii Kolodii, Ucraina (pentru traducere), Nicolae Dabija si Valeriu Matei (pentru atitudine civica in instaurarea democratiei in R. Moldova). Cu o diploma de excelenta pentru interpretarea artistica a poeziei lui Grigore Vieru a fost distins Tudor Gheorghe, iar cu diploma de excelenta pentru mecenat in domeniul culturii – Neculai Apostol (Iasi) si Alexei Marulea (Chisinau).

Juriul, in frunte cu Adrian Paunescu, a desemnat si laureatii festivalului. Marele Premiu i-a fost acordat lui Stefan Alexandru Ciobanu (Bucuresti). Premiul I l-au obtinut Diana Suciu (Deva) si Elena Guzun (or. Floresti, R. Moldova), premiul II – Marius-Stefan Aldea (Timisoara) si premiul III – Doina Cezara Anton (Chisinau).

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *