Actualitate

Femeile din viaţa lui Pablo Picasso

Prima iubită
Prima dragoste a lui Picasso a fost Fernanda Olive de optsprezece ani. Pe atunci Pablo locuia într-o pensiune din Paris, într-un cartier sărac, în locuințele tinerilor artiști, iar Fernanda era modelul pe care o picta. Trăiau foarte sărac, dimineața furau alimente pentru a se hrăni. Treptat, tablourile lui Picasso au început să se vândă. Au trăit împreună aproape zece ani, timp în care a pictat un număr mare de portrete ale ei, precum și multe alte personaje feminine. Aventura lor a fost departe de a fi perfectă, au existat momente în care au trăit separați (vara și toamna 1907). Ambii aveau aventuri cu alte persoane. Însă cel mai neplăcut lucru era că Pablo trăia cu o femeie care nu înțelegea cubismul, şi nici pe el nu-l plăcea. În final s-au separat.

Prima dragoste
Prima dragoste adevărată a cunoscut-o, atunci când a întâlnit-o pe balerina Olga Hohlova în 1917. Olga a dansat la premiera baletului „Parade“, la Théâtre du Chatelet. Pablo lucra ca scenograf de teatru și era responsabil pentru costumele și proiectarea decorului de scenă.
Familia lui nu a acceptat-o pe Olga. În ciuda acestui fapt, s-au căsătorit în iunie 1918. După trei ani de căsătorie în familia lor a apărut primul copil, Paulo. După nașterea fiului relația lor s-a răcit.
Olga cheltuia banii soțului, iar Pablo nu era nemulțumit de acest lucru. Olga deasemenea, influența creația artistului. Ea vroia să-l vadă artist comercial. Aceste progrese ar fi permis familiei să „ridice“ în înalta societate, unde soțul ar fi avut mai multe comenzi. Pablo, însă nu vroia o astfel de viață. În picturile sale, o portretiza pe Olga, ca pe o femeie bătrână, rea, cu dinți lungi, ascuțiți.
La vârsta de 46 de ani, artistul a fugit de Olga la o tânără de 17 ani, Marie – Therese Walter.

Maria
Iubirea pentru Maria a lăsat o amprentă importantă în cariera lui Pablo. În 1935 când Olga a aflat că Pablo are o nouă iubită şi așteaptă un copil cu el, a cerut divorțul. În acea perioadă, legile franceze obligau ca averea să fie împărțită în jumătate. El însă a refuzat, de acea a rămas soţia lui legitimă până la sfârșitul vieții. Olga a murit în 1955 de cancer. El, nici măcar nu a considerat necesar să meargă la înmormântarea soției sale legitime.

După nașterea copilului relațiile cu Maria se răcesc, el găsindu-şi o nouă amantă, pictorița Dora Maar de 29 de ani. Maria nu a suportat această situație şi s-a spânzurat. Dora a suferit mult din cauza despărțirii cu Picasso şi a ajuns într-o clinică de psihiatrie unde a fost tratată cu electroșoc. Din această criză a ajutat-o să iasă un vechi prieten, psihanalistul Jacques Lacan.

Apoi, ea s-a închis în sine şi s-a dedicat misticismului și astrologiei. A trăit singură, foarte sărac într-un apartament, nu departe de Gran Augustin. A murit în 1997 când avea 89 de ani. La un an după moarte, portretul ei „Weeping Woman“ a fost vândut la licitație cu 37 de milioane de franci.

Françoise
În 1943 Picasso o cunoaște pe Françoise, într-un restaurant. Primul lucru pe care i l-a propus a fost – să facă o baie. Pe atunci, Parisul era sub ocupație, iar apa caldă un lux, iar Pablo îşi permitea acest lux. Anume Françoise a fost în măsură să-i dovedească faptul că viața de familie – nu este o utopie și că doi oameni liberi și iubitori pot fi fericiți în familie. Au avut doi copii, care au purtat numele Picasso, iar după moartea lui au devenit proprietarii unei părți din averea sa.

Când Francoise a aflat de infidelitatea lui Pablo, a plecat. După despărțire a publicat cartea „Viața mea cu Picasso“. A mers împotriva lui, dar a câștigat faima în întreaga lume.
De-a lungul ultimilor douăzeci de ani, alături de Picasso a fost Jacqueline Roque, care l-a cucerit pe artist cu devotamentul, dragostea și grija pentru el. În ultimii ani, Picasso pur şi simplu avea nevoie de aceste calități. Cât a trăit cu ea, Pablo a realizat aproximativ 400 de portrete ale ei.

Pablo Picasso a murit la vârsta de 91 de ani, la 8 aprilie 1973.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *