Social

Farmacia de acasă: Eşti propriul tău medic sau propriul călău?

Ce crezi despre asta? Nu este vorba despre un sindrom inventat, ci de o teamă de îmbolnăvire devenită fobie, care ne duce negreşit de fiecare dată la cutia cu medicamente. Iar când sertarul devine gol, fugim la farmacie pentru a-l umple înapoi cu tot felul de pastile, capsule, antibiotice, unguente sau siropuri. Ceea ce tu numeşti tratare cu bani puţini în condiţii casnice, specialiştii numesc automedicaţie iresponsabilă şi necontrolată, sau altfel spus, pe înţelesul tuturor, „te omori cu mâna ta”.

De-a lungul timpului am fost învăţaţi să avem în casă pastile pentru toate cazurile – Doamne fereşte de o febră bruscă, o durere de dinţi, o intoxicaţie sau probleme cu ficatul. La nevoie, ne administrăm singuri ceea ce credem noi că ne ajută şi aşteptăm să ne treacă. Uităm cu desăvârşire că orice medicament are şi un efect advers, ne lenevim să citim prospectul ca să aflăm dacă, eventual, ne expunem unor riscuri, nu ne amintim nici măcar atunci când, pe propria răspundere, ne apucăm să ne „tratăm” copiii.

Un simptom banal poate ascunde o maladie gravă!

E nebunie curată, afirmă specialiştii, care spun că au încercat să prevină oamenii despre riscurile la care se expun, practicând automedicaţia. „Dacă pentru prima oară aţi simţit o durere puternică şi persistentă, mergeţi obligatoriu la medicul de familie şi anunţaţi-l despre acest lucru. Este nevoie ca un specialist să vă consulte şi să stabilească un diagnostic precis”, recomandă doctorul habilitat în farmacie, profesor la Catedra Farmacia Socială din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” Vladimir Safta. „Durerea poate fi amăgitoare, iar luând pastile la întâmplare ne facem rău. Iată un caz din practica mea: o persoană acuza dureri intestinale, dar a evitat să meargă la medic, fiind convinsă că este o situaţie de moment. A preferat să meargă la farmacie, unde i-au fost recomandate plante medicinale şi pastile contra durerilor de intestine. După jumătate de an, când durerile erau insuportabile, persoana s-a adresat la medic, dar nu a mai putut fi salvată, fiindcă a fost diagnosticată cu cancer tardiv”. Aceasta nu înseamnă că trebuie să ne alarmeze fiecare impuls de durere şi să ne gândim obligatoriu la cancer, atenţionează specialistul. Dacă durerile persistă şi le simţiţi pentru prima oară, nu aşteptaţi zile mai bune stând acasă lângă cutia de medicamente.

Te omori pe propria răspundere

Nu suntem doar noi farmacofili, deşi acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze mai puţin. Potrivit mai multor studii, 48% din populaţia Rusiei se tratează singură. Aproape acelaşi procent este întâlnit şi la români. În cadrul unui studiu-pilot realizat în ţara noastră, la care au participat aproximativ 600 de respondenţi, s-a descoperit că 20% din participanţii la sondaj nu se adresează nici la medic, nici la farmacist, iar 35% nu merg la medic, dar se duc direct la farmacie. „Adunând cele două valori, obţinem un număr destul de mare al celor care practică automedicaţia. Totuşi, în cazurile în care persoanele se consultă cu farmacistul înainte de a procura un medicament, este aşa-numita automedicaţie responsabilă şi asumată”, ne informează profesorul Safta. Vestea bună pentru stat este că tu, cetăţean al R. Moldova, eşti obligat, prin lege, să ai grijă de sănătatea ta. Dacă iei medicamente fără să te consulţi cu medicul, o faci pe propria răspundere şi, respectiv, îţi asumi riscurile.

Sănătatea ta – pură afacere

Ştiaţi că farmacistul înainte de a vă elibera medicamentul solicitat, trebuie să se intereseze ce probleme de sănătate aveţi, care sunt simptomele, dacă aveţi maladii concomitente… şi multe de toate? „Farmacistul trebuie să chestioneze persoana pentru a afla mai întâi simptomele pe care le are, dacă a mai avut probleme asemănătoare şi numai după acest „interogatoriu” să-i elibereze medicamentul. Din păcate, la noi, modelul etic de dezvoltare a farmaciilor este unul la nivel rudimentar, iar din cauza banilor puţini pe care îi câştigă, farmaciştii se văd nevoiţi să se conformeze regulilor comerciale: ei au devenit antrenaţi deopotrivă în interesul pur economic – de a vinde cât mai multe medicamente”, constată Mihail Brumărel, specialist principal în farmacologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Specialiştii spun că ştiu despre farmaciştii care au înţelegeri cu furnizorii de medicamente de a vinde un anumit produs, de o anumită marcă. „Numim în practică acest lucru „promovare agresivă”. Avem şi cazuri concrete când au fost găsite la farmacişti formularele de firmă, lucru care nu ne mai lasă dubii că există o înţelegere între ei”.

Orice medicament tratează şi distruge deopotrivă

Este eronată aproape din start încrederea oarbă în pilula-minune că ne va salva de toate durerile, la câteva minute de la administrare. „Medicamentele sunt substanţe chimice. Există o regulă de bază pentru toate preparatele din lume – întotdeauna, pe lângă beneficii, ele au şi efecte adverse”, ne atenţionează Mihail Brumărel. Pentru a dăuna cât mai puţin, trebuie să ştii foarte bine ce problemă de sănătate ai, cum o tratezi, în mod concret, care este doza permisă şi durata tratamentului. Dacă încalci unul din aceste principii, te alegi cu o mulţime de probleme în plus. „Două situaţii clasice: să presupunem că un bolnav are insuficienţă hepatică şi mai are dereglări cardiace. El are nevoie să i se administreze preparate clasice, cum ar fi „Digitoxin”. În acest caz, nerespectarea dozei te-ar putea costa viaţa. Dacă doza unui sau altui medicament întrece limita admisibilă… el poate ucide. Un alt caz: bolnavul de hipertensiune arterială, foarte mulţi la noi, va lua un antihipertensiv, spre exemplu, „Propranolol” şi îl va asocia cu „Clonidină”. În urma acestei combinări, ajustate incorect, bolnavul riscă să suporte o hipertensiune paradoxală care să scadă şi să urce brusc, lucru catastrofal pentru organismul uman.

Moldovenii înghit cu pumnul antibiotice

Moldovenii au hotărât că medicamentele obişnuite nu le mai rezolvă problemele şi s-au apucat să înghită cu pumnul antibiotice. Fără să ştie la ce riscuri enorme se expun, părinţii, absolut neinformaţi, le „alină durerile” copiilor tot cu antibiotice. „Ce să mai vorbim despre părinţi, care nu au pregătire profesională, dacă şi medicii fac acest lucru?”, se întreabă profesorul Safta. Specialistul în farmacie spune că a întâlnit numeroase cazuri când copiilor le-au fost administrate antibiotice, fără să se ţină cont nici de vârstă, nici de dozaj.

„Populaţia RM este printre primele de pe glob care are rezistenţă la antiviruşi, lucru care se datorează utilizării neraţionale a antibioticelor. Cu cât mărim doza unui antibiotic şi-l administrăm incorect, cu atât agentul patogen poate căpăta rezistenţă, ca, în final, boala să devină mai puternică decât orice medicament. Pe de altă parte, în instituţiile medicale nu se determină sensibilitatea la antibiotice, un test care trebuie să fie făcut pentru o administrare corectă de antibiotic”.

Promovare fără limite…

Una din cele mai importante cauze ale automedicaţiei este promovarea masivă a medicamentelor în Audiovizual. „Uitaţi-vă la televizor ce se întâmplă! Se vorbeşte despre efecte-minune, fără a aminti despre efectul lor advers. Lumea le cumpără cu nemiluita şi nu înţelege că odată folosite, devenim dependenţi de ele”, ne spune Vladimir Safta.

Ce recomandă specialiştii

Automedicaţia este, la prima vedere, atractivă – nu trebuie să cheltuieşti mulţi bani şi timp pentru a merge la medic, nu stai la cozi interminabile. Ce-i ieftin însă ne costă, de aceea, specialiştii ne recomandă să mergem la medic, dacă simţim că este nevoie. În plus, este bine să avem „farmacistul nostru”. „Vă recomandăm să aveţi farmacistul propriu: el trebuie să ştie totul despre dumneavoastră. Astfel, veţi fi sigur că medicamentul pe care îl administraţi nu are cum să vă facă rău”, susţine Vladimir Safta.

IMPORTANT:

– Aspirina este strict interzisă copiilor sub 12 ani, femeilor gravide şi femeilor care alăptează.
– Este interzisă tratarea copiilor cu antibiotice fără consultarea în prealabil a medicului de familie.
– Atunci când simţiţi pentru prima oară un simptom, iar durerea persistă, este bine să renunţaţi la automedicaţie şi să consultaţi un medic.
– Boala poate fi amăgitoare. O durere banală poate ascunde o maladie gravă. Este bine să consultaţi medicul pentru a preîntâmpina evoluţia ei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *