Actualitate

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Decizia CNRSCI vine ca răspuns la mai multe solicitări ale instanțelor de judecată.

În hotărârea din data de 18 februarie, autoritatea a dispus ”să fie aplicat sechestru pe drepturile patrimoniale de autor care apar la utilizatorii rețelei de Internet la utilizarea resurselor web […], prin obligarea providerilor de internet care își desfășoară activitatea pe teritoriul Ucrainei, în condițiile legii, să blocheze accesul la acestea”. Acum au fost vizate 32 de site-uri de betting și cazinouri online.

Cu o săptămână mai devreme, în data de 11 februarie, CNRSCI a obligat operatorii de telecomunicații să blocheze accesul la alte 59 de portaluri de acest gen.

Lupta autorităților cu site-urile de pariuri sportive care activează ilegal pe teritoriul Ucrainei a început la sfârșitul anului trecut. Deja în ianuarie 2020, premierul de la Kiev, Alexei Gonciaruk, a cerut șefilor administrațiilor raionale și poliției să sporească lupta cu jocurile ilegale de noroc, aici fiind vizate inclusiv site-urile de pariuri sportive.

Prin lege, orice activități în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția loteriilor de stat, este interzisă în Ucraina. Cu toate acestea, numeroase portaluri au profitat de lacunele din legislație și, sub forma loteriilor (prin schema sublicențelor), au început să ofere servicii neautorizate, inclusiv pariuri sportive.

Prima a intrat în atenția oamenilor legii compania ”Favorit Sport”, care practica bettingul pe site-urile favbet.com și favorit.com.ua.

La sfârșitul lunii ianuarie, Procuratura orașului Kiev a efectuat percheziții la sediul ”Favorit Sport” și acasă la mai mulți suspecți, fiind ridicate calculatoare, înscrisuri și carduri bancare prin care erau legalizați banii obținuți. Ulterior, prin decizie de judecată, accesul la site-urile operate de casa ilegală de pariuri a fost blocat.

Moldova se confruntă cu aceleași probleme ca și Ucraina. Deși domeniul pariurilor sportive din țara noastră reprezintă un monopol de stat, piața este inundată de zeci de portaluri ilegale, cu o cifră de afaceri de miliarde de lei pe an.

Publicitatea bettingului ilegal se face nestingherit prin internet, pe transportul public, pe panouri stradale. Totodată, fenomenul este încurajat de operatorii de plăți din țară, care oferă servicii de alimentare a conturilor pe site-urile ilegale, toate înregistrate în zone off-shore. Printre site-urile promovate sunt, de exemplu, Favbet și Parimatch, interzise în Ucraina.


În același timp, din cauza divergențelor din legislație, singurul operator autorizat, 7777.md, a fost nevoit să-și suspende, temporar activitatea. Ca urmare, businessul ilegal înflorește, aducând prejudicii considerabile atât afacerii administrate de stat, cât și bugetului național.

Recent, întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” a transmis Guvernului un set de propuneri pentru a aduce sectorul pariurilor sportive sub controlul legii. Acestea vizează măsuri fiscale și penale. Astfel, ”Loteria Națională a Moldovei” propune eliminarea prevederii discriminatorii din Codul Fiscal, prin care la pariuri sportive se impozitează toată suma pusă în joc și nu câștigul propriu zis. Compania de stat recomandă ca să fie considerat câștig impozabil diferența pozitivă dintre suma mizată și cea obținută, așa cum se face, de exemplu, în cazul aparatelor de joc. Acest lucru va permite deblocarea activității site-ului de pariuri sportive administrat de stat, 7777.md.

Un alt set de propuneri ține de introducerea sancțiunilor pentru organizarea și desfășurarea pariurilor sportive. Acțiunile menționate ar putea fi penalizate cu amenzi de la 2000 la 3000 de unități convenționale (100 de mii – 150 de mii de lei) în cazul persoanelor fizice. Aceleași abateri comise de persoane juridice ar putea fi sancționate cu 4000-6000 de unități convenționale (200 de mii – 300 de mii de lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate. Dacă în urma organizării ilegale a jocurilor de noroc care reprezintă monopol de stat se obține un profit în proporții deosebit de mari, sau dacă aceste activități sunt organizate de către un grup criminal, sau în scop de spălare a banilor, pedepsele ar putea ajunge la 10 000 de unități convenționale (500 de mii de lei) sau la cinci ani de închisoare.

Potrivit estimărilor Loteriei Naționale a Moldovei, dacă autoritățile vor asigura un cadru fiscal corect și vor combate portalurile ilegale, doar din pariurile sportive ar putea câștiga până la 100 de milioane de lei pe an.

La sfârșitul lunii noiembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a inițiat un proces penal cu privire la faptul că prestatorii de servicii de plată, în numele organizatorilor de jocuri de noroc neautorizați, încasează plăți de la persoane fizice, contrar legislației naționale. Deocamdată nu avem informații despre mersul acestei anchete.

https://bizlaw.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *