Actualitate

Evenimentele din 27 august fără încă un grup de deputaţi din primul Parlament

Într-o altă conferinţă de presă la IPN, foştii deputaţi au menţionat că nu au niciun prilej de bucurie de Ziua Independenţei pentru că ţara nu s-a dezvoltat aşa cum şi-a dorit poporul în anul 1991.

„Noi am format această republică, noi am semnat Declaraţia, noi am pus bazele legislaţiei şi ceea ce vedem astăzi este cu totul altceva decât ceea ce am pornit noi să facem”, a notat fostul deputat, Anatol Plugaru. Semnatarul Declaraţiei de Independenţă a afirmat că a serba Ziua Independenţei înseamnă a susţine actuala conducere care organizează evenimentul cu mult fast. „Noi la această nuntă cu mortul pe laiţă nu vrem şi nu putem să participăm”, a afirmat Anatol Plugaru, menţionat că foştii deputaţi nu pot să-şi permită să stea alături de conducerea actuală a statului.

Potrivit deputatului primului Parlament, la această aniversare ar fi trebuit să fie organizată o manifestare restrânsă pentru că şi aşa Moldova nu are bani. Chiar dacă se insista pe ideea paradei militare, ar fi trebuit să participe doar forţele interne, nu şi cele internaţionale. în plus, Anatol Plugaru a remarcat că la eveniment nu au fost invitaţi combatanţii războiului de la Nistru, deşi ei au apărat independenţa, statalitatea şi integritatea teritorială a statului.

Un alt deputat în primul Parlament, Alexandru Arseni, a menţionat că asistarea la parada militară ar fi o jignire profundă la adresa poporului care i-a delegat în anii ’90. „De aceea, ne desolidarizăm de a această paradă, de această sărbătoare. Noi avem tradiţia noastră şi vom proceda aşa cum am procedat în fiecare an, chiar şi atunci când am fost împiedicaţi”, a notat Alexandru Arseni.

Fostul deputat a menţionat că de Ziua Independenţei se va întâlni cu foştii colegi, vor depune flori la monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt în memoria istoriei şi pentru oamenii care au căzut pentru independenţa Republicii Moldova. Ulterior, se vor retrage pentru discuţii despre situaţia creată în ţară.

Mai devreme, un alt grup de foşti deputaţi ai primului Parlament au susţinut o conferinţă de presă în care au declarat, la fel, că nu vor asista la evenimentele dedicate Zilei Independenţei. Anatol Plugaru şi Alexandru Arseni au explicat că primii fac parte dintr-o formaţiune politică, de aceea şi-au anunţat poziţia separat, deşi împărtăşesc aceeaşi idee. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *