Actualitate

Eugen Stirbu, presedintele CEC: Cstiga cel care lucreaza bine in campanie

– Dle Stirbu, suntem aproape de finisul campaniei electorale. Ce stare de spirit stapaneste acum in interiorul autoritatii care reglementeaza si supravegheaza acest proces?

– Ne straduim sa tinem totul sub control, sa fim echilibrati si oarecum mai distanti de ceea ce se intampla intre concurentii electorali, fiindca anume in aceasta perioada apar cele mai multe murdarii. Cineva isi pierde echilibrul, altcineva recurge la proceduri mai putin legale.

Ca fost sportiv de performanta, va spun ca si aici este un soi de frica inainte de start, cand concurentii nu-si pot controla emotiile, iar cineva trebuie sa-i supravegheze. Eu ii sfatui pe candidati sa-si controleze singuri actiunile. Noi nu ne ocupam de educatia politica a candidatilor, de aceea le cerem un comportament ca atare. Avem deja acreditati 2225 de observatori nationali si 374 – internationali. Mai avem cereri de la vreo 300 de observatori internationali si peste 1000 nationali. Dupa cum vedeti, ochiul sta pe fiecare dintre noi, nu numai pe CEC. Este foarte important si comportamentul alegatorilor, dar si cel al concurentilor electorali. Bineinteles ca un rol important il are si mass-media, de a-l ajuta pe alegator sa faca o alegere constienta.

– In ce masura alegatorul este informat despre aceste alegeri? Ma refer mai ales la oamenii din alte localitati decat capitala.

– Am lansat inca o pagina oficiala pe internet – www.voteaza.md, unde puteti gasi sectiile de votare in care veti vota si alte informatii utile. In afara de asta, cu doua saptamani inainte, am trimis doua autocare prin republica, care umbla din sat in sat si cheama lumea la votare. Astfel, vrem sa promovam constientizarea de catre cetatean a acestui exercitiu democratic. In plus, am tiparit peste un milion de invitatii la votare, care au inceput sa fie distribuite. S-au constituit birourile consiliilor sectiilor de votare, care au obligatia sa verifice listele electorale la domiciliu. Tot atunci, se distribuie cel putin o invitatie la fiecare familie, cu date despre locul votarii, perioada in care este deschisa sectia de votare si chiar numarul de inscriere in lista electorala. Am pregatit si materiale pentru acei care, in ziua votarii, se vor afla peste hotare. Toti cei care pleaca, in ultimele zile, din republica vor primi la aeroport si gari brosuri cu informatie despre cum si unde sa voteze in strainatate.

– Ati pomenit de rolul mass-media in campanie. O mare parte din contestatiile care vin la CEC se refera la mass-media. Sunteti multumit de modul in care presa informeaza alegatorii?

– N-as vrea sa comentez activitatea mass-media, asta nu intra in competenta CEC. Vreau sa mentionez, totusi, ca acel Cod de conduita semnat de mass-media si concurentii electorali nu se respecta. Din cauza asta, avem multe contestatii. Daca s-ar respecta, situatia ar fi alta. Noi nu l-am facut ca sa fie pur si simplu, am vrut sa existe o conlucrare si o reflectare corecta a campaniei electorale, dar nu comentarii despre ceea ce fac concurentii. In perioada campaniei, trebuie sa reflectati si sa informati. Comentati dupa campanie. Doar atunci cetateanul se poate orienta mai bine. Asta tine, probabil, de viitor. Invatam din mers.

– Pana cand pot fi modificate listele cu alegatori?
– Cu cinci zile inainte de alegeri, se termina aceasta verificare, fiind lasate cateva zile ca cetateanul sa poata semnala daca nu este inclus in liste. Anul acesta, pentru prima data in istoria alegerilor din R. Moldova, am facut asa-numita declarare a vizei de sedere pentru acei care, in ziua votarii, se vor afla in alta localitate decat sunt inscrisi de baza. Am avut vreo patru mii de astfel de cereri. Poate-i putin, dar pentru noi este si mult. Acesti cetatenii cu drept de vot au constientizat utilitatea votului lor.

– Exista discutii din partea partidelor ca, pe liste, a crescut exagerat de mult numarul alegatorilor. Ce s-a intamplat, de fapt?
– Si acum modificam unele liste, inainte de a comanda tirajul buletinelor de vot. Sunt cazuri in care numarul se mareste, dar si cazuri in care se micsoreaza. Asta inseamna ca se verifica, totusi, la domiciliu. O sa dau ca exemplu raionul Hancesti. Am avut o sesizare in care se spunea ca, in listele de la localele din 2007, n-au fost inclusi oamenii aflati peste hotare. I-am intrebat de ce nu i-au inclus. Au raspuns ca asa le-au primit de la primarii. Acesti oamenii, care sunt la moment peste hotare, trebuie sa fie in listele de baza, sunt cetatenii ai RM cu drept de vot, cu viza de sedere in acea localitate, si unii se pot intoarce chiar in ziua votarii. N-are nimeni dreptul sa-i iradieze din listele electorale – nici primaria, nici biroul sectiei de votare. De aceea a crescut numarul alegatorilor, nu ca ar fi fost incluse suflete moarte. Asta e o aberatie care nu poate fi probata. Cine stie mai bine decat primariile cine a murit in sat sau cine s-a nascut. Asta e chestiunea primariei, nu a CEC-ului – de a verifica anual cifrele. Noi am facut si o scrisoare comuna cu Ministerul Administratiei Publice Locale si am rugat – inainte, iar acum am repetat-o – sa verifice toate chestiile ce tin de cei care au plecat si cei care au murit. Am rugat si partidele sa se incadreze in aceasta verificare. Am vrut sa conlucram, deoarece responsabilitatea o purtam cu totii. Uneori, e mai usor sa critici decat sa ajuti.

– Joi ati aprobat tiparirea unei noi serii de buletine de vot. Este ultima sau mai urmeaza?
– Cred ca e ultima. Da, si aici avem lucruri noi. Tehnologia este alta decat cea de la alegerile generale locale. In dreapta buletinului de vot va fi numarul circumscriptiei, iar in stanga – numarul sectiei de votare. De aceea tiparirea este mai migaloasa. In 2007, pentru o circumscriptie se faceau toate buletinele si unul putea sa se duca dintr-o sectie in alta, acum e altfel. Un buletin de vot are, cel putin, sapte semne de protectie, care nu sunt vizibile, in afara de asta – sunt si elemente vizibile.

– Cu cat ne apropiem de alegeri, se vorbeste tot mai mult de posibile fraude. Credeti c-ar exista asemenea scenarii?
– Eu cred ca nu exista posibilitatea de a falsifica buletinul. Un buletin fals poate fi recunoscut numai dupa hartie si vopsea.

– Dar, in afara de falsificarile buletinelor, sunt si alte metode. In istoria noastra a existat o traditie care spune „castiga cel care numara voturile”…
– Asta era pe vremea lui Stalin. Acum, nu sunt reale astfel de scenarii. Castiga cel care lucreaza bine in campanie, care convinge alegatorii ca el este cel mai bun. Cel care numara voturile constata deja activitatea concurentilor electorali din ultimii ani, de el nu mai depinde nimic. Iarasi, tine si de cultura politica a cetateanului si de faptul cat este de informat; voteaza constient sau nu, cu presiuni sau nu. Noi vrem ca votul sa fie liber exprimat si constient. Nu cred in niciun sondaj care se face. Poate asa e firea mea, dar consider ca mai mult din 50 la suta din cetateni se decid atunci cand intra in cabina de vot. Trebuie sa fim constienti si de faptul ca cetateanul nostru este foarte indiferent de ceea ce se intampla in tara, el nu spune ce gandeste, iar cand voteaza face asa cum il duce capul.

– Au fost multe discutii despre birourile din strainatate. La ultima sedinta, CEC a decis suplimentarea numarului de buletine care vor fi transmise in aceste sectii. Asta e tot ce poate face CEC?
– Asta e tot ce putem oferi. La solicitarile misiunilor diplomatice si, pe urma, la cererile cetatenilor, am marit numarul de buletine pentru sectiile de pe langa ambasade si consulate – la peste 60 mii de buletine. Sigur ca CEC trebuie sa asigure dreptul la vot tuturor cetatenilor, dar, cu parere de rau, nu-l vom putea asigura tuturor celor plecati, s-o facem macar pentru cei care ni s-au adresat. Referitor la deschiderea mai multor sectii in diferite tari, nici CEC-ul, nici guvernul, in perioada aceasta, nu mai putem face nimic. Conform dreptului international, alegerile se petrec doar pe teritoriul RM, peste hotare – teritoriul RM se afla numai in ambasade si consulate. Nicio tara din lume nu face altfel.

– In acest an, CEC va avea o sectie de votare la Corjova, acolo unde, in urma cu doi ani, au fost mari probleme cu autoritatile separatiste?
– Si acum avem foarte mari probleme la Corjova, unde situatia e foarte complicata. Luni (azi – n.n.) ma voi deplasa, impreuna cu reprezentantul Misiunii OSCE, si vom vedea ce trebuie sa facem. Exista o preintampinare de la autoritatile transnistrene ca, in cazul in care se va deschide acolo o sectie, vor fi luate masuri. Noi am putea sa-i transportam pe alegatori la Cocieri, dar schimbarea locului inseamna ca cedam din start. De asemenea, s-ar putea sa ii punem in pericol pe oamenii care vor sa voteze. Ei pot bloca transportul, il pot distruge, pot face fel de fel de provocari.

– Cum vi s-a parut campania pana acum?
– Este la nivelul culturii noastre politice. Daca vorbim de organizare, as spune ca este cea mai bine organizata. Nu ne laudam, o spun toti observatorii nationali si internationali. Referitor la concurentii electorali, probabil e specificul nostru, al moldovenilor, sa fim atat de inraiti unul impotriva altuia. Concurentii trebuie sa fie oponenti electorali, nu dusmani.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *