Afaceri

Escrocheriile cu umbrelă continuă

Recent am primit un mesaj la secretariat@timpul.md de la V. Cioclea, care ne informa că firmele date continuă să ofere „informaţii” contra unor sume de la câteva sute până la câteva mii de euro.

„Am prezentat documentele la firma SRL „Olvis-Stepanenco” în martie. La începutul lunii mai pe mine şi pe încă şase persoane ne-au trimis la Kiev să depunem, chipurile, actele pentru vize în Norvegia. La Kiev ne-a întâlnit un ins cu numele Jora, a luat copia buletinului şi a plecat. Peste o zi ne-a sunat şi ne-a spus că suntem programaţi pentru data de 24 mai. Am revenit la Kiev pe 8-9 iunie. Acolo am fost cazaţi într-un apartament şi în fiecare zi ni se spunea că „mâine precis intrăm la consulat să primim viza…”.

Am contactat persoanele despre care am scris anul trecut. Pavel Ciortan a citit un anunţ într-un ziar de publicitate despre angajarea legală în câmpul muncii peste hotare. A sunat la numărul de telefon indicat şi a aflat toate detaliile ce ţineau de plecare. A plătit 2500 de euro, sumă ce acoperea costurile contractului, vizei şi ale altor cheltuieli necesare. Urma să fie informat la telefon când va pleca la Ambasada Norvegiei de la Kiev, unde să-şi perfecteze viza. Cel puţin aşa promiteau angajaţii firmei.

Pe 16 decembrie 2009 a fost anunţat că trebuie să plece la Kiev. La 19 ianuarie urma să-şi primească viza, dar acest lucru nu s-a întâmplat, invocându-se multe şi diverse motive, care amânau de fiecare dată pentru o săptămână sau o lună obţinerea vizei. Pavel Ciortan a cerut atunci să i se întoarcă banii, dar firma găsea noi motive pentru a se eschiva.

Situaţia încă nu s-a rezolvat. „Firma activează mai departe şi, la fel, caută proşti ca mine care să le dea bani”, spune Pavel Ciortan.

Elena Slivinschi, ofiţer superior de urmărire penală din cadrul Secţiei urmărire penală a Comisariatului General de Poliţie, care a investigat cazul, a menţionat că dosarul se află în judecată şi „nu sunt impedimente în examinarea acestuia”.

Reprezentantul directoarei firmelor, Olga Coronciuc, avocatul Ion Matusenco, a declarat că nu exista nicio hotărâre de condamnare în privinţa directoarei. „În instanţele de judecată se examinează cauze civile cu referire la raporturi juridice civile. Dacă clientul nu este de acord cu acţiunile întreprinderii, acesta se poate adresa la sediul firmei sau în instanţa de judecată. Din păcate, cetăţenii noştri nu au suficiente cunoştinţe juridice…” a spus Matusenco.

Conform spuselor avocatului, la etapa actuală, în privinţa Olgăi Coronciuc sunt pronunţate sentinţe de achitare în legătură cu una din întreprinderile pe care le conduce şi în legătură cu organizarea migraţiei ilegale peste hotare. „Restul nu vreau să comentez, pentru că nu există hotărârea judecătorului”, a conchis avocatul.

„…Sunt doborât de toată justiţia noastră şi vreau să mă adresez la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, spune Pavel Ciortan, menţionând că îşi vrea nu doar banii înapoi, ci va insista ca vinovaţii să fie pedepsiţi. „Asta-i bătaie de joc. Ei stau în acelaşi birou şi lucrează în continuare… Iar noi putem fi jecmăniţi mai departe…”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *