Carte

Editorialistul TIMPUL, George Damian, a lansat o carte despre Anul 1812

În cele 149 de pagini, jurnalistul și istoricul George Damian, alături de colegul său de facultate, Ion Gaidău și Elena Tacu, absolventa facultății de jurnalism din București, au cuprins 59 de documente diplomatice din corespondența purtată între Franța și Rusia în anii 1806 -1812. Documentele au fost alese pentru a reflecta cât mai bine intențiile și interesele Imperiului Rus față de Principatele Române, precum și planurile și dorințele diplomației de la Sankt Petersburg față de regiunea Dunării.

Ideea de bază a acestei cărți a fost realizarea unei selecții din corespondența vastă dintre Paris și Petersburg, selecție care să ilustreze modul în care s-a ajuns la anul 1812 și care să fie tradusă în limba română, astfel încât să fie accesibilă cât mai multor oameni interesați de această problemă”, a menționat autorul lucrării, George Damian.

Vorbind despre documentele care se cuprind în acest volum, George Damian a menționat: „Pe mine m-a șocat chiar primul document din acest volum. Imediat după înfrângerea de la Friedland și înaintea tratativelor de pace de la Tilsit, diplomația rusă pregătea un memoriu pentru Țarul Alexandru, un memoriu care este surprinzător la prima vedere. Imperiul Țarist fusese zdrobit de armata lui Napoleon, dar diplomația rusă, în primul punct pentru tratativele de pace prevedea: nu renunțăm la niciuna din granițele de până acum, iar în punctul al doilea: trebuie să ne extindem”.

Elena Podoleanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *