Social

Duminica iertării, marcată la creştinii ortodocşi

În această duminică exista o slujbă unică, care de cele mai multe ori este ținută în mănăstiri. La aceasta, slujitorii sunt îmbrăcați în veșminte luminoase, dar după oficierea Vecerniei, aceste vesminte nu vor mai fi îmbrăcate pe toată durata postului. În parohii, după oficierea Vecerniei, preoții, cu epitrahilul pus și sfânta cruce în mână, se pleacă în fața credincioșilor, cerându-și iertare. Credincioșii se pleacă în fața preoților, își cer și ei iertare, după aceea se îmbrățișează între ei, cerându-și unul altuia iertare.

Aceasta este ultima zi din Săptămâna Luminată în care creștinii vor găti bucate fără carne, dar vor consuma ouă, lapte, brânză şi peşte.

De luni, 14 martie, creştinii ortodocşi vor intra în Postului Mare, cel mai aspru post de pe parcursul anului. Timp de șase săptămâni, enoriașii nu vor mânca produse din carne, lactate, ouă și se vor abține de la plăcerile trupești. Consumul produselor din pește va fi permis doar în Duminica Floriilor, cu o săptămână înainte de Paşti, și de Bunavestire.

Postul Mare se încheie pe 1 mai, la sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Sursa: trm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *