Eveniment

Două mesagere ale artei basarabene, la Ploieşti

După artiştii plastici Iurie Matei, Valeriu Jabinschi şi Ion Bolocan, care şi-au expus lucrările la Muzeul de Artă, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, în aceste zile de început de vară, la Galeriile de Artă din Ploieşti, iubitorii artei au posibilitatea să admire o foarte frumoasă expoziţie de pictură şi grafică, prezentată de două distinse artiste din Chişinău: Inga Edu şi Victoria Cozmolici. Artiste cunoscute şi promovate în Prahova de reputatul poet şi pictor ploieştean Victor Adam, patronul Taberei Internaţionale de Pictură de la Hârsa, unde de câţiva ani sunt invitaţi să participe numeroşi artişti plastici, în special din RM. „La actuala expoziţie prezint o serie de picturi în ulei pe pânză din Veneţia, Sinaia şi din alte locuri prahovene, majoritatea acestora din urmă fiind realizate în Tabăra de la Hârsa. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că sunt îndrăgostită de Prahova, de oamenii de aici, care mi-au devenit prieteni dragi şi apropiaţi”, a mărturisit pictoriţa Inga Edu. 

Victoria Cozmolici, colegă de generaţie cu Inga, pare a urma acelaşi traseu cu prietena sa, Prahova, Ploieştiul şi Hârsa fiind locuri atrăgătoare, unde artiştii plastici găsesc „materie primă” din plin. Tânăra şi frumoasa artistă, recent devenită membru al UAP din Chişinău, este prezentă, însă, în această perioadă şi la Alba Iulia, unde expune, în Sala Unirii, o serie de 35 de lucrări, foarte bine primite de iubitorii artei din Cetatea Unirii. „Aici, la Ploieşti – un oraş încântător şi cu oameni deosebit de primitori – am venit cu 24 de lucrări în ulei pe pânză – picturi statice şi peisaje, care sper să placă exigentului public ploieştean”, ne-a declarat artista. 

Dintre artiştii ploieşteni prezenţi la vernisaj l-am remarcat pe Ovidiu Paştina, un artist cu o mare experienţă (anul viitor împlineşte 80 de ani), care a menţionat faptul că „expoziţia e plină de lirism, cele două artiste stăpânesc foarte bine suprafaţa picturală cu diverse tuşe, cele mai multe de factură gestuală. Amândouă abordează, în stil propriu, subiecte din natură şi de societate, reflectate într-o manieră foarte romantică, specifică vârstei şi talentului lor remarcabil”.

La rândul său, prof.Nicolae Dumitrescu, cunoscut critic literar şi istoric, ne-a spus: „Orice mesaj artistic venit de peste Prut reprezintă, pentru noi, o bucurie şi o speranţă pentru viitor. Dacă politic nu se poate înfăptui reunirea, iată că prin cultură şi artă realizăm o punte de legătură între români. Expoziţia de faţă reprezintă port-drapelul pe care Moldova, prin cele două artiste, îl trimite în patria comună. Ele ştiu să-şi aleagă subiectele, aşa cum le dictează sufletul. Pastelurile dnei Inga sunt tablouri de atmosferă şi sugestie, realizate în culori delicate, fragile, blânde, un amestec de forme şi nuanţe care ne învăluie cu căldura şi frumuseţea sa interioară.

Ca şi colega ei, Victoria Cozmolici ştie să-şi aleagă subiectele. Temele abordate sunt peisajele, compoziţiile figurative sau natura statică, în care inspiraţia artistei joacă un rol important. Expresionismul este principalul curent care o inspiră. Lucrările artistei sunt, aş putea spune, o parte din biografia personală, reflectată admirabil în culori. O parte din visele şi aspiraţiile sale, transpuse pe pânză, le putem admira şi noi în această expoziţie: Crini albi, Oraş, Blonde sau Ciorapi în dungi – sunt doar câteva dintre admirabilele sale creaţii”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *