Sport

Divizia Nationala! Incotro?

Se apropie de final campionatul republican de fotbal, esalonul superior. Asistam la finalul uneia dintre cele mai interesante editii ale turneului din ultimii ani.Chiar si lupta pentru locurile premiante, reusita echivalenta cu accederea in competitiile europene intercluburi, a fost una acerba, pe placul spectatorilor.

In premiera absoluta, fotbalul moldovenesc va fi reprezentat in turneele internationale de o echipa transnistreana care nu-si are locatia in Tiraspol. Antrenorul Vlad Goian a „incropit” la echipa Iskra-Stal Rabnita un lot competitiv, care in acest sezon a reusit sa prinda un loc de Europa League, turneu care va inlocui, din viitorul sezon, Cupa UEFA.

Si totusi, fotbalul intern se afla inca prea departe de performantele asteptate cu nerabdare de catre numeroasa armata a microbistilor. In acest context, la intalnirea de la Centrul tehnic de pregatire al selectionatelor FMF de la Vadul lui Voda, reprezentantii federatiei de profil si antrenorii echipelor din Divizia Nationala, au asteptat sa le fie anuntate solutii pentru redresarea nivelului competitiilor interne. Asteptarea nu a fost zadarnica. Principala noutate a fost anuntata de secretarul general al FMF, Nicolae Cebotari, care a zis ca, desi se doreste enorm majorarea numarului echipelor participante pana la 14, in sezonul viitor, in Divizia Nationala vor juca 12 formatii. Asta deoarece multe din echipele care tind sa evolueze in esalonul superior nu poseda cele mai elementare conditii pentru licentiere, in special cele care tin de infrastructura. Pastrarea formatului actual al competitiei este binevenita si din cauza ca se mentine un echilibru intre formatiile participante, evitandu-se scoruri categorice de tipul 6-0, 7-0 si altele.
 

O alta solutie prezentata de catre edilul FMF nu pare a fi prea revolutionara, desi s-ar impune o interventie mai ferma. Pentru prima data in ultimii ani s-a decis reducerea numarului de jucatori straini, de la opt la sapte. Nu prea imi dau seama ce fotbal national poate promova in Divizia Nationala aceasta „colonie” de jucatori straini, in conditiile cand ei constituie mai mult de jumatate dintre componentele echipelor (pe teren evolueaza simultan 11 jucatori). Daca nu dorim sa fim mai fermi in acest subiect, despre ce fel de perspectiva a discipolilor scolilor de fotbal poate fi vorba? Acestea nu vor progresa, ci din contra – vor regresa. In dauna fotbalului moldovenesc si in primul rand al echipei nationale.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *