Moldova

Discuţii aprinse pe tema poliţiei. Urmăreşte şedinţa Parlamentului

Vladimir Hotineanu, preşedintele comisiei protectie socilă şi sănătate, propune spre reexaminare proiectul de Lege nr.240 din 24 septembrie 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.1456-XII din 25 mai 1993 cu privire la activitatea farmaceutică. Observaţiile deputaţilor din PDM şi PCRM au determinat preşedintele Parlamentului de a trimite proiectul spre examinare în comisie. 

(12: 28) Deputaţii au luat o pauză de 20 minute. 

Deputaţii au adoptat în prima lectură proiectul de lege privind schimbarea denumirii Institutului Militar "Alexandru cel Bun" în Academia Militară a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun". Proiectul propus de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, mai prevede trecerea de la programul de profil tehnic la profil uman de pregătire a studenţilor.

Oleg Efrim propune modificarea articolului 40 al Legii nr.416-XII din 18 decembrie 1990 cu privire la poliţie. Legea propune ca orice autoritate publică să poată debugeta bani pentru asigurarea colaboratorilor cu locuinţe, schimbare valabilă şi pentru Ministerul Afacerilor Interne. Modificările eliberează Guvernul de obligaţia de a acorda poliţiştilor spaţiu locativ. Oleg Efrim a spus că legea din anul 1990 nu a fost niciodată îndeplinită, fapt pentru care Guvernul a fost obligat de CEDO în ultimii ani să plătească amenzi substanţiale. Proiectul prevede ca autorităţile publice să asigure cu locuinţe colaboatorii. Proiectul a fost adoptat în prima lectură cu 45 de voturi. 

Comuniştii au criticat dur proiectul propus. Gheorghe Anghel (PCRM) a spus că astfel poliţiştii nu vor mai primi apartamente, iar corupţia în cadru poliţiei va atinge cote şi mai mari. Vadim Mişin a acuzat Guvernul că vrea să lipsească poliţiştii de dreptul la locuinţă. Liberalii cer comuniştilor să nu facă demagogie. Comuniştii au declarat că nu vor susţine un proiect de lege îndreptat spre lipsirea de drepturi şi compensaţii a poliţiştilor. 

Gheorghe Anghel (PCRM) "Stimaţi colegi nu votaţia acest proiect, altfel veţi fi complici la distrugerea Ministerului Afacerilor Interne!"

Anatolie Gorilă (PCRM) "Am o impresie că Ministerul Justiţiei şi Guvernul, inclusiv unii deputaţi, idee nu au ce se întâmplă în organele de ordine". 

Deputaţii au votat în unanimitate a proiectului de lege nr 590 privind transmisterea transfontalieră a datelor cu caracter personal de la Arhiva Naţională a Moldovei către Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA. Noua lege permite transmiterea documentelor care vizează actele de represiune împotriva populaţiei evreieşti de pe teritoriul R. Moldova în perioada 1933-1945.

Schimbi de replici între Mihai Ghimpu şi Grigore Petrenco. Ultimul îl acuză pe fostul preşedinte al Parlamentului că ar fi semnat un proiect de lege privind reducerea taxei de impozitare a casinourilor (de la 360 mii lei la 180 mii lei), ceea ce ar fi prejudiciat bugetul de stat. Ghimpu a răspuns că "ei (comuniştii, n.n.) sunt buni de declaraţii, eu am semnat legea după ce comisia parlamentară economică a dat avizul pozitiv. Ghimpu nu a semnat nicio lege care nu a fost discutată în Parlament". 

Marian Lupu a felicitat doamnele şi domnişoarele cu ocazia zilei internaţioanle a femeilor sărbătorită pe 8 martie. Urările au venit ca replică la observaţia comunistei Ina Şupac privind răspândirea în acea zi a felicitărilor semnate de liderul PMD şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Deputaţii au acceptat propunerea Biroului Permanent al Parlamentului de a nu ţine şedinţa de mâine. 

(10:00) La şedinţă sunt prezenţi 94 de deputaţi. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *