Opinii și Editoriale

Din criza ne va scoate numai o conducere democrata

Se spune ca Dumnezeu a inventat criza in toate tarile lumii, ca sa ne arate noua, moldovenilor, prin exemplul altor state, o iesire din criza noastra „cu barba”. Si aici, in Italia, oamenii raman fara locuri de munca, se simte lipsa de bani etc., totusi lumea nu sta cu mainile in san, ci clocoteste ca intr-un stup cu albine. Guvernul Italiei a prezentat in parlament si senat doua proiecte de legi – „Anticriza” si „Securitate”, care prevad masuri concrete de depasire a crizei timp de doi-trei ani.

De stimulare financiara deja se bucura familiile cu multi copii, pensionarii, intreprinderile mici si medii, sectorul de constructii, agricultura… Persoanele care au pierdut locurile de munca sunt luate la intretinere de „casse di integratione”, cu pastrarea salariului pe timp de lunga durata. In toate regiunile Italiei au fost trimisi observatori guvernamentali pentru a depista restrictiile nejustificate din partea institutiilor bancare in timpul acordarilor de credite.
Majoritatea italienilor traiesc in case cumparate prin credite bancare de lunga durata. Pentru ei au fost micsorate taxele bancare si reesalonate termenele de achitare. Tentativele de a „fugi” de criza sunt demascate de opozitie si de presa. Acestea si alte masuri, de rand cu informarea prin toate mijloacele despre starea reala de lucruri i-au convins pe italieni sa nu se sperie ca familiile lor vor fi grav afectate de criza mondiala.
Totusi, proiectul de lege „Securitate”, pregatit de Ministerul de Interne, le va provoca mari „dureri de cap” gastarbeiterilor, inclusiv celor veniti din Moldova. Se prevad urmatoarele restrictii: 1. Timp de doi ani, vor fi inchise frontierele pentru strainii care vor sa vina in Italia la munci; 2. Aflarea ilegala a cetatenilor straini pe teritoriul Italiei va fi socotita o crima. Pana acum, aceasta era calificata ca incalcare administrativa. „Nelegalii” vor fi retinuti in centre speciale pana la 18 luni, pentru a trece o procedura penala, urmata de expulzarea lor fortata in tara de origine; 3. Medicilor din spitale li se permite sa denunte carabinierilor cetatenii straini care s-au adresat dupa ajutor medical. 4. La oficiile de munca, italienii vor avea prioritate fata de straini. E normal ca guvernul unui stat sa se gandeasca, inainte de toate, la cetatenii sai…
Pentru moldoveni au venit timpuri grele: au fugit de o criza si au dat peste alta.
Emigratia este fenomenul cel mai tragic al statului nostru, e un simbol al crizei regimului Voronin. Am citit ca Academia de Stiinte a RM propune crearea unui Consiliu National Anticriza. Cu toata stima fata de savanti, voi spune ca folos de la acest consiliu va fi ca de la lozinca „Traiasca 1 Mai!”. Guvernarea comunista intotdeauna s-a tinut pe propaganda multa si treaba putina. Solutia salvarii noastre ar fi o noua conducere, democrata, care sa ia sub control, la nivel de guvern, posibilitatile statului de a infrunta actuala situatie de criza. Iata de ce trebuie sa votam numai cele trei partide democrate care au sanse de a trece pragul electoral – PLDM, AMN si PL.


Gheorghe Batca,

Verona, Italia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *