Economie Mondială

Die Welt: Cu cât mai ieftin e ţiţeiul, cu atât mai periculoasă e Rusia

Pe campul petrolier Ghawar, din Arabia Saudită, în fiecare zi se extrag cinci milioane de barili de petrol. Pentru o lungă perioadă de timp acest zacamant a fost garantul unei „averi fabuloase”, dar acum a devenit o amenințare după ce preţul petrolului a scăzut la 29 dolari pe baril.

Arabia Saudită suprasatureaza piaţa şi afectează, prin urmare, preţurile pe bursa. Acest fapt provoaca un adevarat dezastru pentru ţările ale căror economii se bazează pe vânzarea de materii prime. În cazul în care preţurile nu cresc din nou, falimentul ameninţă şi Arabia Saudită, dar mai ales concurenţii săi – Rusia, Iran şi SUA.

„Prima victimă a crizei petrolului a fost Rusia” – subliniază Die Welt.

Pentru a echilibra bugetul sau, Rusia are nevoie ca pretul petrolului sa fie de 105 $ pe baril – de trei ori preţul curent. Ministrul Finanțelor din Rusia a avertizat că există riscul scenariului din 1998-1999, când scăderea rapidă a preţurilor la petrol a aplicat economiei Rusiei o grea lovitură. Dar Arabia Saudita incearca sa omoare doi epuri odata. Pe langa ​Rusia, sauditii vor sa loveasca si Iranul, prevenind astfel întărirea puterii şiite.

Cu toate acestea, în această criză există şi „câştigători” – țări care consumă mult petrol, cum ar fi China şi India şi chiar Europa, fericita deoarece se reduc costurile de productie.

„În acelaşi timp, scăderea preţului petrolului reprezinta şi un mare risc, deoarece liderii ţărilor celor mai afectate, precum preşedintele rus Vladimir Putin şi cel iranian Hassan Rohani, pot fi şi mai imprevizibili”. Deaorece, cu cat mai ieftină devine materia primă, cu atat mai mare este riscul ca întreaga lume sa fie cuprinsa de haos, conchide Die Welt.

Sursa: paginadeerusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *