Actualitate

Dezbateri TV: Serghei Banari versus PCRM

 Seara electorala de vineri la M 1 a avut o dramaturgie a sa cu un nod al actiunii, o dezvoltare si un punct culminant. A debutat cu ceea ce ar fi putut fi o intriga buna – confruntarea dintre PCRM si PLDM, daca Tkaciuk nu ar fi trimis in lupta o persoana stearsa si anonima, pe ministra comunista Galina Balmos, un truc pe care toti manipulatorii il folosesc atunci cand vor sa diminueze importanta oponentului.

Dresata pentru rolul care i-a fost rezervat, acela de decor, tovarasa Balmos si-a jucat partitura poate un pic mai bine decat ar fi facut-o colega ei Ostapciuc. In ce-l priveste pe Vlad Filat, l-am descoperit mai „in priza”, mai concentrat si mai percutant decat se intampla la inceputul campaniei electorale, nota pe care va trebui sa o mentina si – de ce nu? – amplifice pana la finele campaniei.

Este remarcabila schimbarea aceasta pe care o vad si la alti candidati, care par sa aduca cu ei in studiourile de la Chisinau respiratia, temperatura si nervul multimilor de la intalnirile cu alegatorii.
Nu pare, insa, deloc marcat de acest suflu doar Iurie Rosca, care, la intalnirea sa anemica cu independentul Stefan Uratu, si-a rostit in continuare „monologul birocratului” pe tonul celui ce vrea sa-si induca fanii, asa cum i-a obisnuit, intr-un fel de transa. Tonalitatea aceasta oarecum netulburata de nimic, despre care actualul amic al lui Rosca, Tkaciuk, spunea acum zece ani ca e a liderului de secta, este, bineinteles, a celui ce vrea sa sugereze ideea de statornicie. Doar 5 aprilie va arata ce a sensibilizat mai mult electoratul de altadata al PPCD – imaginea „vechiului luptator” ori a „noului birocrat”. Care a esuat, de fapt, in ceea ce a fost intotdeauna, adica o cazatura morala, conditie pe care nimic nu i-o atesta mai concludent decat specularea chiar a simtului moral al alegatorului, la care recurge intr-un spot electoral.

Punctul culminant al dezbaterilor de vineri l-a avut ca protagonist seara tarziu pe „tanarul si nelinistitul” Serghei Banari, candidatul independent cel mai vizibil din aceasta campanie, in duelul sau cu Gheorghe Avornic de la UCM. Daca in locul ultimului venea Tarlev, impresia terfelirii UCM ar fi fost si mai accentuata, pentru ca Avornic, un tip mai coleric si mai intepat, a incercat sa tina piept ofensivei agresive a lui Banari cu mai multa indarjire decat ar fi facut-o istericul Tarlev, cunoscut ca un polemist de doi bani.

Si, cum Banari nu se multumeste doar cu rolul de actor in propria campanie electorala, ci si-l asuma si pe acela de regizor, el si-a incheiat evolutia, asa cum o face la sfarsitul fiecareia dintre confruntarile la care participa, amintind telespectatorilor ca ultima dezbatere televizata la M 1 din aceasta campanie electorala ii va avea ca protagonisti pe el si pe reprezentantul PCRM, pe 3 aprilie, la ora 22.30. „Atunci, a declarat Banari, voi face publice niste informatii despre regimul criminal al lui Voronin – Tkaciuk, incat nici un om cu mintea intreaga nu va mai dori sa-i voteze pe comunisti”.
S-ar putea sa asistam la un mic spectacol inainte de caderea cortinei peste campania electorala, daca Tkaciuk nu a prevazut si pentru Banari o alta Galina Balmos, un kompromat ori un KAMAZ pe drum de noapte.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *