Actualitate

Despre violurile în masă comise de Armata Roşie

Ministerul Educației regiunii Sverdlovsk a trimis directorilor de școli și licee un ordin privind retragerea din biblioteci a cartii semnate de istoricii britanici Antony Beevor și John Keegan. Ministerul crede că aceasta carte „promoveaza stereotipuri formate în timpul celui de-al Treilea Reich” și „dezvolta mitul propagandistic al lui Joseph Goebbels” că soldații Armatei Roșii au comis violuri în masă a femeilor germane.”

„Treisprezece ani in urma, atunci cand a aparut cartea mea „Berlin: Căderea”, publicata în 2002, ambasadorul rus la Londra, Grigori Karasin (astăzi adjunctul ministrului Serghei Lavrov) m-a acuzat de propagarea unor „insinuări false, defăimătoare și hulitoare despre Armata Roșie” și apoi …m-a invitat la cină”- a spus istoricul, citat de The Gurdian.

Antony James BeevorSpre surprinderea britanicului, diplomatul rus l-a invitat apoi pe Beevor sa ia masa la o vodca. „Am acceptat cu bucurie și am discutat despre atitudinea față de istorie. El a făcut remarci rezonabile ca ororile și greutățile experimentate de cel puțin trei generații de oameni sovietici – Primul Război Mondial, revoluția și război civil, foametea, represiunile și coșmarul inimaginabil al ocupatiei naziste – inseamna ca pana si pentru cei care condamna stalinismul, victoria din 1945 este ceva sacru. Vorbind despre violurile în masă, eu as fi insultat profund pe toti acesti oameni”, – a relatat Beevor discutia cu diplomatul rus.

Omul de știință a subliniat că este de acord cu Karasin. Dar cercetatorul crede ca respectul pentru victoria în al Doilea război mondial nu este un motiv de a ascunde faptele istorice.

„Ascunzand existenta violurilor, – înseamnă sa acceptam mitologia propagandei sovietice”, – a spus Beevor.

Faptele de violență sunt confirmat de un număr de surse istorice

Istoricul a menționat că miturile propagandiștilor sovietici sunt demascate inclusiv de cercetatorii arhivelor rusești. „Mai multe surse din arhivele rusești fac praf acest mit. Generalul Ţîgankov, șeful Departamentului Politic al Primului Front Ucrainean, aflat sub comanda mareșalului Konev, a raportat la Moscova că soldații și ofițerii Armatei Roșii au comis violuri în masă a tinerilor femei sovietice, deportate la muncă forțată în Germania. Ţîgankov sfătuieşte autoritățile să interzică femeilor, victimele violurilor, sa vorbeasca după repatriere despre aceste fapte, pentru a nu arunca o umbra asupra soldaților Armatei Roșii „- a spus Beevor.

Cercetatorul citeaza si alte surse. „Rapoartele direcțiilor NKVD din Prusia de Est (azi regiunea Kaliningrad) au menționat sinuciderile in masa ale femelilor germane, care nu mai suportau violența. Aceste rapoarte ajungeau pe masa lui Lavrenti Beria, șeful NKVD, si personal lui Stalin.cucerirea berlinului

În jurnalele corespondenților de război sovietici și a ofițerilor pot fi găsite deseori marturii ale grozaviilor văzute” – a spus istoricul.

Beevor remarca faptul că unele surse exagereaza cruzimea soldaților sovietici, și a adăugat că mulți militari din URSS erau îngroziti de comportamentul compatrioții lor. „O jurnalista a spus despre sovietici ca era „o armată de violatori”, dar cu siguranță este o exagerare. Nu toti faceau asta, și mulți comuniști onesti au fost îngroziti de comportamentul unor colegi soldați…”- a declarat istoricul.

Beevor a explicat că „Armata Roșie, în care spre sfârșitul războiului a ajuns un număr foarte mare de tineri, fără nicio pregătire, demonstrau o disciplină incredibil de scazuta. „De fiecare dată cand luptele incetau, soldații pur și simplu se imprastiau pentru jafuri și violențe,” – a spus istoricul.

Pe Beevor îl sperie încercarile actualului guvern rus de a impune propria versiunea a istoriei. „Sunt categoric împotriva acestor tentative de a dicta adevărul, indiferent despre ce este vorba de Holocaustul, genocidul armean, sau „sfânta victorie de pe 9 mai 1945″, – spune omul de știință britanic.parada8

Beevor a amintit că, la inițiativa ministrului Apărării, Serghei Șoigu, Rusia a adoptat o lege care incriminează justificarea nazismului. „În 2009, Serghei Șoigu, pe atunci șef al Ministerului pentru Situații de Urgență, a încercat să treaca o lege care incriminează orice critica a Armatei Roșii în timpul celui de-al Doilea război mondial. Şoigu declara atunci ca acest lucru echivaleaza cu negarea Holocaustul. „Acum, el este ministrul Apărării, multi il considera succesorul lui Putin, și el a reușit în cele din urmă sa treaca prin parlament legea care pedepseste cu până la cinci ani de închisoare pe cei care „defaimeaza Armata Rosie”.

„Așa că, în conformitate cu legea rusă, eu sunt un criminal, și cu toate acestea continui sa primesc invitații la dineurile ambasadorului rus. Poate că Churchill a avut dreptate când a spus că Rusia este „o ghicitoare înfășurată într-un mister, ascuns într-un puzzle”- a concluzionat omul de știință.
 
Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *