Actualitate

Despre ce uită Ucraina? Unul din inamicii lui Zaharcenko a fost agentul rus Vladimir Antiufeev

Explozia s-a produs la ora 17:30. Bomba, a cărei putere a fost de circa 800 de grame de trotil, era plasată într-o lampă din apropierea mesei la care luase loc liderul separatist și a fost detonată cu ajutorul unui telefon mobil în momentul în care Zaharcenko a intrat în cafenea.
În urma incidentului, liderul autoproclamatei „republicii populare Donetsk” a fost rănit la cap și a decedat în scurt timp la spital. Alături de el, a murit și unul dintre bodyguarzii săi, iar așa-numitul ministru al impozitelor și veniturilor, Alexandru Timofeev, a fost rănit. Un alt reprezentant al pazei de corp a lui Zaharcenko lipsea din preajma sa, fapt care a trezit dubii printre instituţiile de drept ucrainene şi cele separatiste.
Pe acest caz a fost pornită urmărirea penală atât de către rebeli, cât și de autoritățile ruse și cele ucrainene. Moscova a calificat asasinatul drept un atentat terorist și a învinuit Kievul că ar vrea să stopeze procesul de reglementare al conflictului din Donbas. La rândul lor, reprezentanţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei susţin că Zaharcenko a fost asasinat fie în cadrul unei reglări de conturi între grupările criminale, fie la comanda Rusiei, cu scopul de a declanşa noi ostilităţi militare în regiune.

Moscova era supărată pe Zaharcenko?

Alexandr Zaharcenko a murit la 42 de ani. Anul trecut, el a avut intenţia să creeze un nou stat independent, numit Malorusia, care urma să apară din unirea regiunilor Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii proruşi. Însă, după asasinarea sa, în presă au apărut informații că acesta nu mai era agreat de Moscova. „Novaya Gazeta”, citând surse din pretinsa republică, a anunţat că și Kremlinul era îngrijorat de faptul că liderul separatist încerca să concentreze toate fluxurile financiare în mâinile sale. Astfel, la începutul lunii iulie, Federaţia Rusă ar fi cerut dezarmarea grupărilor controlate de Zaharcenko, pe care localnicii le numeau „corpuri militare pentru sechestrarea proprietăților”.
Se pare însă că toţi au uitat despre marele conflict, pe care conducerea aşa-zisei republici Doneţk l-a avut în anul 2014 cu generalul rus, Vladimir Antiufeev, cunoscut și ca Vadim Alexandrov, şi ca Vadim Șevțov.

Primele declarații ale lui Antiufeev la Donețk

Antiufeev este cetăţean rus, născut în Rusia şi despre el se vehiculează că ar fi agent al serviciilor secrete ruse. Cel puţin, orice crimă şi în orice ţară ar săvârşi-o, Moscova îl protejează de fiecare dată. A fost fondatorul serviciilor secrete transnistrene, pe care le-a condus timp de 20 de ani, în perioada 1992-2012. A participat la crearea serviciilor speciale în alte două republici-fantomă proruse, Abhazia şi Osetia de Sud. A ajuns în stânga R. Moldova, după ce a fugit din Letonia, unde fusese anunţat în căutare internaţională pentru mai multe crime. Este acuzat şi la Chişinău în multiple dosare, inclusiv de omor. A părăsit regiunea transnistreană, după ce Evgheni Şevciuk, care nu-l agrea, a luat puterea la Tiraspol. Iar în 2014, a fost numit, nu se cunoaşte în ce circumstanţe, prim-vicepremier al „republicii Doneţk”, fiind responsabil de structurile de forță. În același pretins guvern, condus de Alexandr Borodai, care în 1992 a luptat de partea rușilor, ministru al apărării era Igor Strelkov – un participant activ la confruntările militare ale Rusiei contra R. Moldova și a altor state ex-sovietice. Odată cu numirea sa în funcţie, Antiufeev s-a lăudat presei din regiune că şi-a închinat viaţa „în lupta contra național-fascismului în Letonia, Moldova și Georgia”, iar acum a venit cu același scop în Ucraina. De fapt, în toate regiunile secesioniste, unde a activat Antiufeev, supranumit și „Beria al transnistriei”, au înflorit criminalitatea, corupția și contrabanda.

Menționăm că, aflându-se în regiunea transnistreană, Antiufeev, care pe atunci se numea și Șevțov, a declarat că scopul său este „să păstreze acest pământ pentru Rusia”.

„Lovitură de stat”

În Donețk însă nu i-a fost dat să conducă prea mult timp. La sfârșitul lui iulie 2014, așa-numitul premier Borodai plecase într-o vizită de lucru în Rusia, iar Antiufeev i-a luat locul timp de o lună. În acest timp, el a schimbat mai mulţi miniştri şi ar fi pregătit o „lovitură de stat”. Despre aceasta a anunţat, la 5 septembrie 2014, aşa-zisul ministru al securităţii din Doneţk, Leonid Baranov. Potrivit acestuia, „vicepremierul” s-ar fi folosit de absenţa conducerii regiunii, care era plecată la negocierile de la Minsk şi ar fi „încercat să acapareze puterea în Doneţk”. Aceeaşi sursă spunea că Antiufeev ar fi emis mandate de arest pe numele mai multor activiști și miniștri din Donbas.

De fapt, şi când activa în Letonia, înainte de căderea Uniunii Sovietice, Antiufeev a avut o experiență similară. Îndeplinind funcția de locțiitor al șefului Direcției de urmărire penală a miliției din Riga, el a participat la o odioasă tentativă de lovitură de stat împotriva noilor autorități democratice, care s-a soldat cu multe victime omeneşti. La 23 august 1991, el a fost anunţat în urmărire generală de către autoritățile letone pentru „crime împotriva statului”. Peste mai mulți ani, un grup de polițiști letoni au venit să-l cerceteze penal în estul R. Moldova, însă majoritatea acestora au fost uciși în circumstanțe foarte misterioase.

Umilinţa din Donbas

Din Donețk, Antiufeev a plecat umilit, după ce a fost demis prin votul așa-numitului soviet suprem. Ulterior, Igor Strelkov declara, într-o conferință de presă, că „Beria al transnistriei ”, în loc să se ocupe de structurile de forță, nu a făcut altceva decât să fumeze și să se dea important. „Și-a vândut Antiufeev atât de ieftin reputația? Acum, voi avea grijă să nu-și mai spele niciodată această rușine. Nu iert trădătorii și ticăloșii!”, a spus Igor Strelkov.

Nu se știe cum a evoluat conflictul dintre conducerea „republicii Doneţk” și fostul șef al KGB-ului transnistrean, dar şi în R. Moldova Antiufeev este învinuit de mai multe omoruri. El nu a ieșit basma curată nici la Nistru, unde KGB-ul, pe care l-a creat, a intentat un dosar penal contra lui şi el riscă de la trei până la șapte ani de închisoare. Potrivit anchetatorilor transnistreni, în perioada decembrie 2011- ianuarie 2012, un grup de ofiţeri din serviciile de securitate, aflat în subordinea nemijlocită a lui Antiufeev, au distrus cu bună știință documentele secrete ale instituţiei. De asemenea, serviciile secrete transnistrene susţin că deţin informații cu privire la abuzurile financiare comise de către Antiufeev.

Asasinarea lui Aleksandr Zaharcenko rămâne deocamdată neelucidată. Şi anterior s-a anunțat în repetate rânduri despre unele tentative de asasinare la adresa acestuia. În 2016, aşa-zisul minister al securității de stat al „republicii Doneţk” l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, că a dat ordin de a-l elimina fizic pe Zaharcenko. Despre posibila implicare a lui Vladimir Antiufeev în acest caz nu se vorbeşte. Poate că cel din urmă nu are nicio legătură cu cele întâmplate în cafeneaua „Separ” pe 31 august 2018, însă cei care l-au cunoscut mai bine pe acest controversat personaj dau asigurări că el nu iartă pe nimeni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *