Moldova

Desecretizarea poate distruge PCRM

Popa s-a suparat pe partid, Dodon recunoaste ilegalitatile comuniste, iar Papuc se spala pe maini

Gheorghe Papuc: „Nu-i frumos daca Svetlana Popa a fost implicata in instrainarea ilicita a doua imobile ale MAI. Nu-i frumos din partea nimanui sa faca asa ceva”.

Svetlana Popa: „Sa va spun ca-s indignata, e putin spus! Pe cuvantul meu de cinste, pana in adancul sufletului sunt revoltata!”.

Desecretizarea actelor cu care a operat fosta guvernare provoaca contradictii printre fostii si actualii demnitari comunisti. Unii dintre acestia isi descopera cu surprindere numele in documentele altadata secrete, in ipostaze de infractori, si isi condamna colegii de partid. Altii recunosc ca regimul Voronin a calcat prin strachini la capitolul respectarii legii. De acest lucru ne-am convins, documentandu-ne despre numai doua scrisori secrete catre Voronin privind instrainarea ilegala a patru imobile ale MAI – tranzactii care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 30 de milioane de lei.

In prima misiva, din 16 noiembrie 2007, Valentin Mejinschi, in calitate de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), il informeaza pe Voronin despre instrainarea ilicita a doua imobile ale MAI de pe str. Pietrarilor 1/3 si str. Mazililor 34. La prima adresa se afla un complex de cladiri cu teren aferent de 3,832 ha, gestionat, la momentul comercializarii, de Departamentul Trupelor de Carabinieri. In 2004, pentru stingerea unei datorii a MAI de 887 mii lei, executorii judiciari au expus la licitatie sapte constructii din imobilul respectiv, cu suprafata de 2250 metri patrati. La licitatie au participat doua persoane si a castigat un oarecare Viorel Ipati. Acesta a instrainat indata cladirile cumparate firmei „Improiectcons”.

In 2007, aceasta firma procura trei loturi, de circa trei hectare, pe aceeasi adresa, contra la 3,5 mln. lei. Potrivit lui Mejinschi, conducerea MAI nu stia nimic despre aceasta tranzactie. Si celalalt imobil, de pe str. Mazililor, a fost instrainat in mod identic – executorii au aplicat sechestru, l-au scos la licitatie, unde au participat doua persoane si a castigat Viorel Ipati, care l-a instrainat imediat altei firme. Ambele licitatii s-au desfasurat ilegal, fara a fi anuntate in „Monitorul Oficial”. Pe aceste cazuri a fost pornita o cauza penala, transmisa deja in judecata. Potrivit procurorilor, singurul banuit este un executor judiciar.

Merita atentie si remarca lui Mejinschi, precum ca imobilele cu pricina au fost instrainate de catre oamenii de incredere ai Svetlanei Popa si ai lui Victor Pacalo. Aceleasi doua persoane despre care MAI anunta recent ca au participat la saracirea bugetului de 500 de mii de lei, pe care „ministerul lui Papuc” i-a platit pentru arenda filialei Botanica a PCRM, precum si la acapararea unor imobile ale Sanatoriului „Constructorul”. Solicitati de noi, insa, cei doi s-au aratat nedumeriti. „Nu stiu nimic despre aceste imobile si nu-l cunosc pe Ipati”, ne-a spus Victor Pacalo. Svetlana Popa, insa, a explodat, suparata pe Mejinschi: „Sa va spun ca-s indignata, e putin spus! Cinci ani de zile am fost lider de fractiune in CMC, alaturi de Ghimpu, Urechean si nimeni nu poate sa-mi reproseze ca am incalcat legea. Pe cuvantul meu de cinste, pana in adancul sufletului sunt revoltata! Am fost un om corect si cinstit”.

Popa, care activeaza de 15 ani in domeniul imobiliar, isi aminteste ca, in 2004, Viorel Ipati s-a consultat cu ea in privinta acestor licitatii, insa firma sa nu a evaluat imobilul si nici nu a organizat licitatia. „A reusit omul doar sa scape un cuvant ca a fost la mine si deja a fost invitat la Anticoruptie, ca sa ma invinuiasca precum ca eu as fi factorul de decizie. Nu credeam ca oamenii pot sa te calce chiar asa in picioare! Am avut in partidul nostru multi destepti de-alde Mejinschi, nefericiti ca nu pot gasi compromisuri contra mea. Bine ca altii au vandut toata tara asta si nimeni nu-i vede, nu-i aude”, a adaugat deputata comunista. Si Gheorghe Papuc zice ca nu stie nimic despre implicarea Svetlanei Popa, dar „nu ar fi deloc frumos sa fie asa”. Papuc nu este de acord ca actele au fost secretizate si ne asigura ca instrainarea imobilelor s-a facut fara stirea sa, iar el a luptat deschis pentru reintoarcerea acestora. „Cand am aflat, am eliberat din functie doi sefi de directie, pentru lipsa de control asupra gestionarii obiectivelor. Tot la initiativa mea, materialele respective au ajuns in judecata”, afirma Papuc.

In cea de-a doua scrisoare, datata cu 26 iunie 2008, Sergiu Puscuta, tot ca sef al CCCEC, anunta prejudicii la buget de 27 de milioane lei in urma instrainarii frauduloase a altor doua imobile ale MAI. Constructiile nefinalizate din str. Spicului 6 si str. Petricani 88, cu suprafata de 5,5 hectare, au fost comercializate unor agenti economici la pretul de 4 milioane de lei, pe cand pretul de piata, la data comercializarii, constituia 27,5 milioane lei. In scrisoare se arata ca Ministerul Finantelor si cel al Economiei s-au expus negativ in privinta comercializarii acestor obiecte. Cu toate acestea, ele s-au vandut, ba inca – culmea! – fara a fi expuse la licitatie. In septembrie 2008, cu o luna inainte de reintoarcerea lui Papuc in functia de ministru, si pe aceasta cauza a fost pornita o urmarire penala. Procurorul Adrian Popencu ne-a spus ca nu exista inca niciun banuit, deoarece mai are loc expertiza merceologica a constructiilor.

Papuc insa isi neaga orice vina. El sustine ca tranzactiile au fost coordonate cu guvernul si ca imobilele au fost vandute la un pret mult mai mare decat cel real… „Nu s-a facut nimic samavolnic. Daca cineva gandeste asa, exista justitia. Guvernul a acceptat licitatia, pentru ca MAI avea nevoie de bani pentru unele necesitati”, a mentionat ex-ministrul. Cand i-am spus ca licitatiile nici n-au avut loc, Papuc a negat nehotarat: „Nu, ele au fost puse la licitatie. Dar eu nu-mi amintesc acum. Dar au fost verificate de procuratura, apoi noi ne-am adresat in judecata, care a decis ca actiunile MAI au fost legale”. Solicitat de noi, Igor Dodon, ministrul Economiei la acea vreme, l-a contrazis pe Papuc, confirmand inca o data ca aceste tranzactii ale comunistilor au fost ilicite. „Atat ministerul, cat si Agentia proprietatii publice, au dat aviz negativ la acest proiect. Ar fi bine sa verificati corespondenta si veti gasi documentele necesare”, a specificat Dodon. Intrebat de noi cine era cointeresat de aceste ilegalitati – Voronin sau Papuc -, daca nu au tinut cont de lege si le-au savarsit cu orice pret, Dodon a ras…

Se pare ca, intr-adevar, in PCRM lucrurile se imputesc. Nu-i exclus ca desecretizarea ar putea ridica o rascoala interna contra lui Voronin. Cea mai importanta, insa, e alta intrebare – va fi cineva tras la raspundere sau doar vom continua sa ascultam declaratiile frumoase ale procurorilor?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *