Moldova

Deputaţii pleacă în vacanţă, dar lasă Comisia de integritate fără conducere

Aceştia însă au lăsat nesoluţionate subiecte care nu pot aştepta până la revenirea lor. Este vorba despre numirea preşedintelui Comisiei Naţionale de Integritate. De vreme ce până acum oficialii nu au ajuns la un consens în privinţa numirii preşedintelui, subiectul ar putea reveni pe agenda deputaţilor abia la toamnă, ceea ce înseamnă că Comisia va fi funcţională, cel mai probabil, din luna noiembrie.

Astfel, intenţionat sau nu, pe parcursul unui an întreg nimeni nu va supune controlului veniturile demnitarilor. Aceasta pentru că formarea Comisiei s-a dovedit a fi un proces dificil, care a fost tărăgănat mai mult de patru luni. Abia la sfârşitul lunii iunie cei cinci membri ai CNI au fost stabiliţi. Cea mai grea însă pare să fie alegerea preşedintelui. „Alegerea unui preşedinte corect şi competent este partea esenţială care va influenţa activitatea ulterioară a Comisiei”, este de părere Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO). El consideră că alegerea şefului CNI se tergiversează nejustificat din motive politice. „Tind să cred că nealegerea conducerii CNI ţine de interese politice, dar sper că acesta nu este cel dominant. Deoarece, din pricina intereselor lor, va avea de suferit societatea civilă. Ea nu acceptă niciun fel de condiţionări”. Directorul CReDO susţine că, dacă chestiunea respectivă nu va fi pusă în discuţie până la plecarea deputaţilor în vacanţă, activitatea propriu-zisă a Comisiei va fi tergiversată până la toamnă.

Deşi până acum oficialii nu au prezentat nicio candidatură pentru şefia CNI, ONG-urile pledează pentru candidatura Cristinei Cojocaru, aleasă în calitate de membru din partea societăţii civile. „Din informaţiile pe care le avem propunerea noastră a fost acceptată de mai multe partide, am rămas deocamdată fără un răspuns de la Partidul Liberal”, a specificat Ostaf, adăugând că şi preşedintele ţării, Nicolae Timofti, acceptă candidatura Cristinei Cojocaru. Ceilalţi membri au fot numiţi de către partidele politice. Preşedintele şi vicepreşedintele aşa şi nu au mai fost aleşi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *