Ultima oră

Deputat în Parlamentul RM: Nu există eveniment mai înălţător decât actul de Unire din 1918

În contextul respingerii de către deputaţi de a introduce pe ordinea de zi iniţiativa sa privind declararea zilei de 27 martie ca zi de sărbătoare, deputata a spus că „nu există un eveniment mai înălţător în întreaga istorie a Basarabiei decât actul de unire din 1918 când pământul românesc a revenit la vechile sale hotare”, transmite IPN.

„Basarabia este pământul smuls de la pieptul României şi care a fost lăsat în întuneric. Dar după unirea din 1918 au urma 22 de ani de modernizare fără precedent a Basarabiei, au fost înfiinţate mii de şcoli şi de bănci, comerţul s-a dezvoltat, s-au dezvoltat mai multe întreprinderi mici şi mijlocii. Înapoiata Basarabie a simţit un progres evident. România a fost printre primele ţări din lume care a folosit transportul aerian, construind în Basarabia 3 aeroporturi”, a subliniat Maria Ciobanu.

Parlamentara şi-a exprimat opinia că cetăţenii trebuie să-şi cunoască istoria. „Dacă cetăţenii Basarabiei nu ştiu de unde vin, de unde să ştie unde merg? Doamnelor şi domnilor deputaţi, mai mult de jumătate din dumneavoastră nici nu ştiţi că sunteţi români şi spuneţi că vorbiţi o altă limbă decât cea română. Nici n-aţi acceptat să includeţi pe ordinea de zi iniţiativa mea legislativă de a marca la 27 martie sărbătoarea unirii Basarabiei cu România. Aţi declinat un proiect de lege care vine să facă dreptate istorică”, a subliniat deputata.

Basarabia (aşa cum fusese numită în timpul administraţiei ţariste începând cu 1812) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească în primăvara anului 1917 proclamându-şi întâi autonomia, apoi independenţa faţă de Rusia, şi după câteva luni, la 27 martie 1918, unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum a fost adresat României privind cedarea teritoriului dat Uniuniunii Sovietice.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *