Editorial

De ce Rusia numără veteranii de război ai armatei române din RM

Astfel ei tot mai des își umflă mușchii, demonstrând cine e stăpân adevărat în fostul spațiu sovietic. R. Moldova face parte din lista acelor „zone” asupra cărora Kremlinul își revendică niște „drepturi istorice”. 

„Republica Moldova este o bucată a Basarabiei ruse, care, în debandada războiului civil a fost în liniște ocupată de România. Fără vreun acord sau pact”. Fraza nu aparține vreunui nenorocit dintr-un balamuc, ci unui domn respectabil din elita politică și culturală a Rusiei de astăzi. Numele acestuia e Medinski, ministrul culturii din Federația Rusă. În „monografia” sa apărută recent, „Războiul și miturile URSS. 1939 – 1945”, el scrie că anexarea de către Stalin a Țărilor baltice și a Basarabiei este un mit, că „această anexare mai mult semăna cu mutarea gardului de la țară în direcția câmpului fostului colhoz. Ceea ce a făcut Stalin în 1939, în condițiile recroirii frontierelor europene, și-a luat bucata de pământ înapoi. Mai mult decât atât, generozitatea Kremlinului i-a dăruit noii RSS Moldovenești o parte din Ucraina – Transnistria”.

Cretinismul șovin al oficialului rus nu se oprește aici. El scrie că „la aniversarea zilei de 9 mai 2010, când președintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a hotărât să organizeze o „reconciliere națională” – să adune laolaltă pe toți cei care au luptat în 1941-1945 pe ambele fronturi „s-a dovedit că veteranii care au luptat pentru români au rămas vreo zece, douăzeci, însă veterani ai Armatei Roșii sunt mii”.
Citatul confirmă un vechi adevăr: când se odihnesc tancurile, rușii atacă cu minciuni, falsuri și mituri istorice. Unul din miturile propagandei sovietice reluate de ministru, mit care nici până azi nu a fost demontat, este acela potrivit căruia în RM nu ar fi decât puțini veterani ai armatei române, în schimb, sunt numeroși veterani ai armatei sovietice, ceea ce înseamnă că basarabenii ar fi considerat nu România, ci URSS ca patrie a lor, pentru care și-ar fi dat viața.

Cred că e de datoria istoricilor, să se pronunțe asupra acestei declarații. În ce ne privește, vom încerca să-l contrazicem pe propagandistul Kremlinului cu date mai mult sau mai puțin cunoscute, care stau la îndemâna oricui. Așadar, de ce în R. Moldova sunt mai puțini veterani ai armatei române?

Cu precizarea de principiu că toți veteranii sovietici sunt demni de toată stima pentru jertfa lor, consider că orice istoric onest știe care este adevărul despre raportul real dintre veteranii celor două armate. Astfel, după ce România a decis retragerea armatei din Basarabia pe 28 iunie 1940, soldații originari din Basarabia au avut voie să părăsească unitățile lor militare pentru a reveni la baștină. Numărul acestora a fost destul de mare pentru că oamenii doreau să se întoarcă acasă, la familiile lor, neștiind cât timp urma să dureze separarea (ocupația sovietică). Cei care au dorit să rămână în armata română au fost acceptați și fusese emis chiar și un decret prin care cei rămași urmau să se bucure de unele facilități pentru atașamentul arătat față de armata română. Istoricii pot demonstra cu argumente acest lucru. După trecerea Prutului, la 22 iunie 1941, autoritățile militare române nu au mai încorporat recruți din Basarabia, din mai multe motive.

Numărul de veterani sovietici din Basarabia cu care se mândresc și acum rușii nu este un motiv de laudă, ci unul de rușine, pentru că recrutarea lor ar putea fi interpretată ca o crimă de război conform Convenției de la Geneva. Convenția respectivă interzice recrutarea populației din teritoriile ocupate. Basarabia era, conform dreptului internațional, un teritoriu ocupat. România nu recunoscuse anexarea Basarabiei la URSS, anunțând doar că „se retrage”. Aliaţii, care s-au numit Națiunile Unite, precursorii ONU, spre finalul războiului au anunțat la vremea respectivă că nu recunosc niciun fel de modificări teritoriale făcute în timpul războiului. Aliații (ONU) precum și România au recunoscut anexarea Basarabiei la URSS abia ca urmare a Tratatului de la Paris din 1947. Rezulta fără putință de tăgadă că recrutarea basarabenilor a fost o crimă de război, fiind făcută pe un teritoriu ocupat, a cărui apartenență la URSS a fost recunoscută abia după șapte ani de la anexare.

Și mai există o problemă în legătură cu cea discutată. Recrutarea basarabenilor în armata roșie, dincolo de nevoile de oameni ale sovieticilor, ar putea fi interpretată și ca o epurare etnică din cauza numărului exagerat, de 400.000 oameni! la o populație de trei milioane de locuitori, soldații fiind trimiși drept carne de tun pe front. Istoricii pot demonstra aceasta, prin comparație cu numărul de soldați recrutat de Anglia, Franța, Germania, Polonia ș.a.

Mai departe. Cu siguranță, numeroși veterani basarabeni din armata română, în special subofițerii și ofițerii au ajuns în Gulag după 1944, un alt motiv pentru care rușii își permit să afirme că sunt puțini. Ceea ce rușii „uită” să spună este faptul că veteranii sovietici care defilează în Chișinău la 9 mai sunt în mică măsură basarabeni, ei provin din alte republici, stabilindu-se după război cu traiul în RSS Moldovenească. Anume aceștia, aduși de Imperiul sovietic ca să modifice structura demografică a Basarabiei, astăzi sunt prezentați ca model de patriotism și statalism al moldovenilor. Iată un exemplu concret, unul din acele multe. Recent, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Muhametșin, i-a înmânat o decorație veteranului de război Igor Ilin din Transnistria, care este de baștină din Moscova. Acesta a luptat în escadrila franco-sovietică Normandie-Neman. Ce are acest veteran rus cu Basarabia?

La fel ca Ilin, zeci sau sute de mii de veterani actuali au venit aici din toate fostele republici unionale. Veteranii de război basarabeni fie au murit pe front, fie s-au retras în Romania, fie au ajuns în Gulag. Cu toate acestea, mulți au supraviețuit perioadei sovietice. La sfârșitul anilor 1990 fostul președinte al României Emil Constantinescu a acordat prin decret medalia comemorativă pentru 5.000 de veterani basarabeni din armata română care mai locuiau în R. Moldova.

Întrebam mai sus, de ce rușilor le-a trebuit să reia acest fals istoric? Bineînțeles, din motive propagandistice. Rușii nu-și pot asuma adevărata istorie, ci continuă să opereze cu vechile falsuri și minciuni ale istoriografiei și propagandei sovietice pentru a-și justifica nesăbuitele pofte imperiale. Ministrul rus al Culturii recunoaște deschis acest lucru: „Dacă Estonia și Letonia, cu chiu și vai, ar putea să-și imagineze statalitatea, atunci moldovenilor aceasta nu le reușește. Niciodată o astfel de țară nu a existat, Moldova. Ea mereu se afla în componența altor țări”. Ce concluzie urmează din această concluzie a propagandistului de la Kremlin?
Una singură: R. Moldova nu a fost și nu poate fi stat independent și trebuie să reintre în componența altei țări? A cărei țări? Bineînțeles, nu a României… De ce? Pentru că are prea puțini veterani de război…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *