Editorial

De ce n-ar trebui să merg la vot pe 20 octombrie

Norocul a făcut ca de aproape 10 de ani să locuiesc în comuna Trușeni din Municipiul Chișinău. Politicienii și gospodarii de diferite culori politice își aduc aminte că există și acolo oameni care merită să locuiască într-un Municipiu european doar în perioada alegerilor. Cred ca ați văzut cu toții la televizor că în Trușeni de ceva timp circulă un troleibuz electric – cam asta-i tot cu ce poate lăuda Municipalitatea că a reușit să facă.

Aproape în fiecare zi, în cartierul în care stau, văd cum tineri, bătrâni, uneori chiar copii aduc cu căldarea apă de la fântână. Locuitorii municipiului european Chișinău nu au elementară apă potabilă în casă! Ți se strânge inima când vezi iarna acești oameni, cu mâinile roșii de frig cu căldările de apă în mână. În ultimele 30 de ani, Chișinăul a „îngrășat” zeci de primari, primari interimari și sute de consilieri locali și municipali, care au jefuit acest oraș și le-a fost exact într-un loc de faptul că la o distanță de 15 minute de punctul zero al „capitalei europene”, trăiesc localități întregi care nu au în casă apă potabilă și canalizare! Unui îi ducea oala cu pământ lui Băsescu, altul flutură lenta Sfântului Gheorghe, al treilea era obsedat să se afișeze în compania popilor pe la mănastiri, dar nici unul din foștii edili ai capitalei n-a venit cu un proiect fezabil de a extinde apeductul și serviciile de canalizare din Chișinău spre suburbii.

Retorica elitistă pro-europeană a edililor de pe Bîc n-au nicio legătură cu realitatea. De fapt, locuitorii municipiului Chișinău se confruntă exact cu aceleași probleme ca și locuitorii continentului african – lipsa apei potabile, lipsa canalizării, lipsa unui transport public „normal”. Ceea ce trebuie să înțeleagă politicienii este că la alegerile din 20 octombrie nu vom alege primarul orașului Chișinău, dar al Municipiului din care fac parte – orașele Codru, Cricova, Durlești, Sângera, Vadul lui Vodă, Vatra și satele Băcioi, Bîc, Brăila, Bubuieci, Budești, Buneti, Ceroborta, Cheltuitori, Ciorescu, Colonița, Condrița, Cruzești, Dobrogea, Dumbrava, Fauresti, Frumușica, Ghidighici, Goian, Goianul Nou, Gratiesti, Hulboaca, Humulești, Revaca, Stăuceni, Străisteni, Tohatin, Trușeni și Văduleni.

Poate unele din aceste sate au avut un noroc mai mare decât Trușeniul și au nu doar apă potabilă, dar chiar și canalizare… Dar în Trușeni oamenii care au ghinionul să locuiască în partea de jos a satului, n-au apă nici măcar la fântână, fiind astfel deconectați total de la această resursă. Nu-mi dau seama cum se descurcă… Dacă locuiți într-un apartament sau casă care are apă și WC în casă, pentru mulți din Trușeni, dvs locuiți într-un vis la care ei au renunțat să mai creadă.

Nu cred că geopolitica i-a încurcat pe consilierii municipali sau pe primarii din ultimii 20 ani să asigure tot municipiul cu APĂ POTABILĂ și CANALIZARE, ci incompetența și indiferența. Noi, alegătorii avem și noi partea noastră de vina. Noi, ani în șir, am dat votul pentru tot soiul de aventurieri incompetenți și fără viziune, care ne abureau cu principii, valori, anticorupție, meritocrație și tot felul păcăleli de adormit copii, care după ce se vedeau în fotolii furau ca în codru și scuipau pe toate promisiunile făcute. Poate a venit cazul pur și simplu să boicotăm colectiv aceste alegeri, până când 100% din toate locuințele din municipiul Chișinău, care se vrea european, să aibă APĂ POTABILĂ la robinet și WC în casă!  

Toată retorica geopolitică, și cea anti-geopolitică nu-i altceva decât o banală manipulare a opinie publice, la care recurg politicienii pentru a camufla un adevăr pe care îl văd toți dar despre care vorbim prea puțin – incompetența și indiferența sunt mai grave decât orice „viziuni geopolitice”. Singurul lucru unde politicienii moldoveni sunt consecvenți, este – pasarea responsabilității. Sunt de-a dreptul geniali, când vine vorba să paseze vina pe altcineva! Ia să încercați să găsiți un vinovat pentru lipsa apei potabile în Municipiu, n-o să reușiți.

Ar fi curios să văd un studiu exhaustiv: ce a adus pagube mai mari acestei republici – incompetența, geopolitica, indiferența sau corupția. Eu aș risca și aș spune că anume incompetență și indiferența TOTALĂ și ABSOLUTĂ a consilierilor, primarilor, deputaților și miniștrilor au transformat acest municipiu într-un oraș african.

Uitați-vă la Africa (dacă aveți Netflix urmăriți mini-documentarul Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates) și veți vedea aceleași probleme – lipsa apei potabile, lipsa canalizării, lipsa unui transport public „normal”. Din păcate aerele europene ale gospodarilor de pe Bîc n-au nicio legătură cu fântânea din deal.

Trădarea lui Țîcu

Este clar că deputații din ACUM nu-și vor da demisia (nimeni nu-i nebun să piardă puterea de dragul unor promisiuni electorale), deși s-au angajat public să o facă. Mai mult, deși fostul editorialist de la TIMPUL, Octavian Țîcu n-a făcut altceva decât să acționeze în spiritul angajamentului asumat, trollii PPDA sau ACUM îl atacă la orice postare cu același apelativ – trădătorule. (Trebuie să recunoaștem că până nu demult, Octavian Țîcu aplica exact aceleași calificative în raport cu vocile critice în adresa PPDA sau ACUM ). Istoria ne va demonstra dacă Octavian Țîcu este trădător și ce anume a trădat. În calitate de chișinăuian, aș vota pentru funcția de primar, inclusiv un trădător dacă aș ști că acesta ar rezolva cel puțin problema apei potabile.

Mi-aș dori să merg la vot. Nu pentru a vota unioniști, socialiști sau tot felul de „cocoși ai neamului” care visează doar cum să ajungă „cel mai tare din parcare”. Aș vota cu inima deschisă un om competent, întreg la minte care ar înțelege că discursurile siropoase și mesajele deșarte, nu vor aduce miilor de familii din suburbii, elementară apă potabilă în casă. Cu regret, analizând lista candidaților și ținând cont de experiența deceniilor precedente, s-ar părea că problema pe care o semnalez acum nu va fi rezolvată nici peste 4 ani. Să nu se mire nimeni dacă peste 4 ani, numărul de cetățeni care va plecă peste hotare la lucru să crească. Da, mulți pleacă că n-au salarii de mii de euro, alți pur și simplu n-au de ales, nu poți trăi fără apă în casă, mai ales dacă ești o familie tânără și ai copii.

Anume din aceste considerente consider că cel mai probabil nu voi merge la vot . Dar mai este timp până la 20 octombrie, poate mă ia cineva prin surprindere și își va asuma ca un obiectiv prioritar asigurarea cu apă potabilă toți locuitorii Municipiului, indiferent de etnie sau de opțiunea geopolitică.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *