Atitudini

De ce minte „Kommunist”-ul?

În corespondenţa sa, Isaev scrie să, odată cu venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, în raioane au început represiunile politice. În replică, noi am dori să-i amintim acestui autor că cetăţenii noştri au fost supuşi unor adevărate represiuni anume în timpul monopolului comunist asupra puterii în R. Moldova. Or, în ultimii opt-zece ani, la toate posturile de conducere s-au aflat comuniştii sau procomuniştii, ceea ce a dus spre strangularea democraţiei. Astăzi, în pofida tuturor greutăţilor, din contra, are loc procesul de restabilire a echităţii, atât de necesară unei societăţi civilizate.

În replică autorului de la „Kommunist”, care scrie că la Briceni „are loc o degradare totală a administrării” în domeniul educaţiei, vom aminti că această degradare s-a produs anume atunci când Direcţia raională de învăţământ era „dirijată” de Ludmila Rusnac, reprezentanta comuniştilor. Această „specialistă excelentă cu experienţă bogată” a folosit sfera educaţiei doar pentru a-şi satisface ambiţiile personale. Anume pe timpul ei, corupţia în instituţiile de învăţământ a ajuns la apogeu, au fost umiliţi specialiştii şi cadrele pedagogice care nu-i erau pe plac. Din ianuarie 2008 până în martie 2010, din cadrul Direcţiei raionale de învăţământ au fost eliberate zece persoane, majoritatea pentru că erau în conflict cu L. Rusnac şi cu adjunctul său. Cei disponibilizaţi au acţionat-o în judecată şi L. Rusnac, pierzând trei procese la rând, a plătit compensaţii persoanelor nedreptăţite, pentru aceasta cheltuind sume mari de bani din bugetul direcţiei. Auditul efectuat în decembrie 2008 a scos în vileag grave încălcări, inclusiv financiare, Direcţia de învăţământ fiind penalizată. L. Rusnac a achitat penalizările tot din bugetul statului. Comisia Ministerului Educaţiei, care a lucrat la noi pe 3 şi 4 februarie 2010, a reconfirmat abaterile grave de la legislaţie în activitatea Direcţiei de învăţământ.

Fiind la curent cu această stare de lucruri, conducerea raionului a tergiversat atât cât a putut destituirea din funcţie a şefei Direcţiei de învăţământ. Motivul invocat era că nu poate fi găsită o candidatură destoinică, la fel din rândul comuniştilor. Dar până la urmă, dreptatea a triumfat şi, la sesiunea din 21 mai 2010, în funcţia de şef al Direcţiei raionale de învăţământ este numit, prin votul unanim al consilierilor, Vitalie Ştirbu, un specialist de înaltă calificare şi cu o bogată experienţă de conducător. Apropo, pentru Vitalie Ştirbu au votat şi cei 20 de consilieri comunişti, aşa că domnul corespondent Isaev nu are niciun motiv să trâmbiţeze pe toată Moldova că puterea democratică i-ar „represa” cumva pe tovarăşii lui Voronin.

Semnează:
Galina Gumen, şef-adjunct al centrului metodic
Aliona Savin, specialist principal
Marina Molodaia, inspector şcolar
Maria Chirtoagă, specialist principal
Grigore Dzidari, şef-adjunct de direcţie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *