Constantin Tănase

De ce, bă Ionelule?

Vă-hă-hă! că tare mai suntem proști și încă ne plângem că o ducem rău. Cu mintea pe care o avem o ducem încă destul de bine!

Uite, să luăm de exemplu chestia cu banii, că asta-i frământă pe toți. N-am auzit pe nimeni să spună: „Bă, voi cei de la guvernare, să nu mai împrumutați nici un ban de la occidentali, că vă rupem capul!” Toți tăcem ca niște cărășei în baltă. Ba mai mult chiar, îl aprobăm și îl lăudăm că împrumută. N-am auzit ca, într-o familie normală, părinții să fie lăudați pentru că pot împrumuta bani de la vecini, ca să nu le moară de foame copiii: ia ce oameni gospodari mai sunt Gheorghe și Ileana! Bravo lor – au alergat, au bătut la toate porțile și au împrumutat zece lei să cumpere pâine la copii! Așa procedăm și cu premierii noștri – în loc să le cerem să creeze locuri de muncă, să pună pe roate agricultura, industria, construcțiile etc., noi îi lăudăm că știu să împrumute bani de la organismele financiare internaționale.

Într-o seară, la PRO TV Chișinău, Ion Sturza ne amenința că dacă guvernul va fi demis, ne-am ars, pentru că occidentalii n-o să vrea să ne împrumute bani… Și noi mai-mai să-l compătimim – bă, ce-s cu deputații iștia, au înnebunit? Dacă-l dau afară pe Sturza, cine va împrumuta bani? Dacă n-am fi chiar proști cu totul, l-am întreba: bă Ionică, băiatul tatei, ia spune, de ce, bă ochiosule, nu strângi impozitele, de ce nu oprești contrabanda și hoția, ca să ne folosim de banii noștri, dar nu de cei împrumutați? De ce, bă suflețelule, umbli prin Europa și America, cu pălăria, dar nu stai acasă să aduni banii care se fură sub nasul tău de premier reformator și de oamenii iubitori?

În altă seară, tot Sturza povestea la televizor că, din 9 miliarde de țigări care se produc la Combinatul de la Chișinău, trei se vând în mod legal în Moldova, iar șase se exportă prin contrabandă dincolo de hotarele iubitei noastre patrii. Și bineînțeles că banii se duc în buzunarele contrabandiștilor, nu la buget. N-am auzit să se revolte cineva, să-i dea în obraz premierului: bă Ionel, Ionelule, ce ne freci, băiatule, că țara asta a noastră nu se întinde de la Kamceatka până la Marea Roșie ca să nu-i poți controla frontierele. Avem o țărișcoruță că o treci cu pasul, de la un capăt la altul, de câteva ori pe zi, avem atâta armată și poliție că ai putea să faci un zid viu de jur împrejur, că n-ar zbura peste graniță, o sămânță de mac, nu șase miliarde de țigări! De ce, bă Ionelule-compoțelule, nu aduci miniștri, nu bați cu pumnul în masă și nu le hotărăști, opriți contrabanda, că vă dau afară și vă bag la dubă – câte un an de pușcărie pentru fiecare țigară! Cine te încurcă să faci așa ceva, bă Ionelule-premierule? Diacov, Filat sau cine? Și nu cumva banii pe care îi împrumuți de la occidentali sunt chiar banii făcuți pe țigările de contrabandă?
Dar ce să mai vorbim degeaba! DACĂ n-am fi proști, DACĂ am fi deștepți… Asta-i problema – DACĂ! De n-ar fi DACĂ și DARĂ n-ar mai fi necaz în țară! Dar așa este. Vă-hă-hă!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *