Finanţe

De ce ar trebui Romania să renunţe la LEU şi să treacă la EURO în 2015

Trecerea la euro are un impact similar asupra economiei cu intrarea in Uniunea Europeana. Am fost pregatiti la 1 ianuarie 2007 pentru a intra in UE? Categoric, nu. Am fi fost azi pregatiti? Raspunsul este, de asemenea, negativ.

Incep sa iasa la rampa cam aceleasi voci care anuntau, in 2006, apocalipsa care urma sa vina in urma aderarii la UE in 2007. Refrenul este, iarasi, acelasi. “Romania nu e pregatita si ar trebui sa amane acest moment”.

Inainte de a continua, e necesara o paranteza: la ce ne-a folosit, in ultimii ani, faptul ca am avut o moneda si o politica monetara independenta? Intr-o complicitate pe alocuri inexplicabila, BNR si guvernul au lasat leul sa se intareasca pana la un curs de 3,1 lei/euro. Consecinte? Omorarea exportatorilor, favorizarea importurilor, omorarea producatorilor interni pe piata interna. Plus o iluzorie crestere de venituri ale populatiei (exprimate in euro). Nimic din toate astea nu s-ar fi intamplat daca, la intrarea in UE, am fi putut trece simultan si la euro.

Revin. Sa nu ne iluzionam. Presiunea interna pentru a creste performantele economiei romanesti este foarte slaba. Poporul nu e foarte atasat de ideea de a prospera prin munca si sustine politicienii care promoveaza pomenile electorale sau din buget, nu pe cei care vorbesc de munca sau inovatie. E o constatare, nu o acuzatie. Dar, in loc de a ne plange de aceasta mentalitate, ar trebui sa o folosim ca pe o parghie a progresului.

“Romanul se descurca”. OK, atunci sa se descurce si cu o moneda pe care politicienii locali nu o pot manipula in favoarea politicilor populiste. Aruncati economia romaneasca in apa rece a monedei euro si va supravietui. Asa cum a supravietuit si intrarii in UE.

Avantajele trecerii la euro sunt imediate:
-disparitia riscului valutar pentru exporturi si a costurilor aferente schimburilor valutare
-intrarea sub umbrela politicii monetare a BCE
-punerea la adapost de politicile populiste (prin manipularea cursului de schimb)
-integrarea, inca si mai puternica, a economiei romanesti in economia UE
-eliminarea unui important factor inflationist (asteptarile inflationiste generate de raportarea de facto la o alta moneda)

In lumea globalizata de azi, Romania e o tara mica. Uitati de mitul celei de a saptea economii din UE. Romania e o tara mica si ar trebui sa folosesca toate atuurile unei tari mici, asa cum o firma mica trebuie sa profite de toate avantajele date de dimensiunea redusa. O moneda independenta e un lux inutil si costisitor. Si mai e un instrument de a finanta, netransparent, politici populiste, prin transferuri de valoare de la cei eficienti la cei lenesi.

De facto, romanii au abandonat de mult moneda (sau fictiunea dupa unele voci) numita LEU. Pentru orice actiune care implica un orizont de timp mai mare de cateva saptamani sau luni, etalonul este euro (vezi preturile la imobiliare, masini sau cele din contracte). Ar fi timpul ca si politicienii sa afle acest adevar simplu.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *