Cultură

De asemenea sau deasemenea? Cum este corect de fapt

Această locuțiune adverbială o întâlnim de obicei scrisă atât legat, cât și separată. Cu toate acestea, important de știut este faptul că singura formă corectă este ”de asemenea”, cu sensul ”tot așa”, ”în același fel”, ”deopotrivă” etc. În cazul în care locuțiunea este rostită în tempo rapid, acest fapt se evidențiază în scris prin folosirea cratimei: de-asemenea. În scrierile mai vechi se găsesc și variante precum ”de asemeni” și de-asemeni, care sunt acceptate, însă recomandarea dicționarelor este ”de asemenea”.

Alte construcții gramaticale folosite de multe ori în mod greșit 

Altădată/Altă dată
Altădată – este un adverb, care se scrie într-un singur cuvânt, atunci când are sensul de ”odinioară”. Exemplu: ”Primăverile de altădată”
Altă dată – este o locuțiune adverbială și se scrie separat atunci când are înțelesul de ”în altă împrejurare”, ”cu altă ocazie”. Exemplu: ”Altă dată să nu mai faci asta”
Altă dată – cu valoare de adjectiv + substantiv, se scrie separat și când are sensul de ”altă dată calendaristic” sau ”altă dată a unei probleme”. Exemplu : ”O altă dată importantă din istoria României este 1 Decembrie 1918” sau ”Altă dată a problemei trebuie luată în calcul”.

Demult/De mult
Demult – adverb, cu sensul ”odinioară”. Exemplu ”Demult, oamenii trăiau altfel”
De mult – locuțiune adverbială, se scrie separat având sens ”de vreme îndelungată”. De exemplu: ”Nu te-am mai vizitat de mult”
De mult – prepoziție + adjectiv – se scrie separat și în structuri de felul : ”I-a trebuit atât de mult curaj”.
De asemenea sau deasemenea. Care este forma corectă
De asemenea sau deasemenea. Care este forma corectă

stiridinlume.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *