Interviu

Dacă aş fi şomer, aş creşte porci

Alexandra Can,
vicepreşedintă a PNL


În cazul în care aş fi şomer, mi-aş căuta de lucru. Din câte ştiu, există foarte multe locuri vacante. Dacă nu aşi găsi să muncesc în domeniul meu, m-aş recalifica în orice altă activitate. În orice caz, dacă aş fi alungată de la serviciu, mai întâi aş încerca să înţeleg de ce sunt alungată. Personal, dacă tot veni vorba de mine, sunt sigură că niciodată nu voi rămâne fără un serviciu, fiindcă eu fac tot posibilul, îmi depun tot efortul ca să am permanent patru sau cinci servicii. Dacă mă concediez de la un loc de muncă, automat rămân cu altele patru. Iar dacă aţi pomenit de oamenii de rând, este paradoxal că aceştia se plâng, deoarece există mii de locuri de muncă declarate vacante.

Virgiliu Mărgineanu,
director OWH TV STUDIO

Dacă aş fi şomer, m-aş ocupa exact cu ceea cu ce mă ocup şi acum. Tot film aş face, cred. Mai mult, cu această ocazie aş fi un tată care mai des o să fie văzut acasă. Aş avut posibilitatea să stau mai mult cu copiii. În fine, orice s-ar întâmpla, chiar dacă nu aş fi angajat, aş face mai multe încercări în domeniul filmului.

Petru Vutcarău,
director al Teatrului „Eugene Ionesco”


Dacă aş fi şomer, aş creşte porci. De fapt, în ţara asta sunt prea mulţi porci… Ha-na! Probabil că m-aş ocupa tot cu teatrul. Deşi noi, cei de la Teatrul „Eugene Ionesco”, neoficial, suntem şomeri. Nu avem salarii pentru luna noiembrie şi decembrie curent. În ajun de sărbători ne-am pomenit fără bani. Aşa că, pot declara că deja suntem şomeri.

Ion Hadârcă,
deputat PL


Eu am fost şomer în perioada guvernării comuniste. Pentru un scriitor, şomajul nu este o problemă, în ciuda tuturor greutăţilor scrisul rămâne oricum. E o situaţie gravă ce ţine de ţinutul nostru, mai ales că tendinţele sunt în creştere, iar asta nu poate să deranjeze guvernanţii. Şomajul în ţara noastră mai are şi o derivată – migraţia. Acest factor este de-a dreptul dezastruos. Numai concentrându-ne eforturile am putea să soluţionăm problema respectivă. Numai cursul de integrare europeană ar putea să vină cu nişte soluţii de izbândă.

Mihai Godea,
vicepreşedinte al PLDM


Nu ştiu dacă aş putea să fiu şomer. În general, m-aş apuca de profesat. Din păcate, sunt prea mulţi şomeri în RM.

Iurie Ciocan,
secretar al Comisiei Electorale Centrale


Simplu, mi-aş căuta de lucru. Cu siguranţă că nu m-aş pierde cu zile, dacă nu aş găsi un serviciu în domeniul juridic. Căci meseria mea de bază cu care m-am lansat este cea de sudor. Desigur, este regretabil faptul că sunt o mulţime de şomeri în ţară. Îmi dau bine seama că nu de huzur unii dintre aceştia migrează peste hotare.

Dumitru Diacov,
preşedinte de onoare al PDM


Dacă aş fi şomer, m-aş ocupa tot cu politica. O am deja în sânge, nu mai pot schimba nimic. Eu am fost şomer din 2001 până în 2005. Dar tot în perioada aceea mă ocupam de politică, cu partidul. Fiind şomer, mă întâlneam cu colegii mei şase zile în săptămână la partid. Importat este ca şomerul de azi să creadă în ziua de mâine şi să voteze corect.

Chiril Moţpan,
şeful Direcţiei relaţii publice de la Ministerul de Interne


Foarte interesant. Personal, am trecut prin această experienţă amară pe timpul guvernării comuniste. În linii mari, este greu să dai sfaturi dacă nu ai mâncat pâinea asta. În perioada aceea am avut o posibilitate să plec pe doi ani din ţară, ca să-mi câştig existenţa. Atunci, numai asta m-a salvat. Nu cred că aş mai accepta să mai fiu vreodată şomer. Întâi de toate, nu mi-aş admite acest lucru, deoarece am suficientă forţă ca să îmi găsesc un serviciu. Întotdeauna există o ieşire din situaţie, doar că trebuie să cauţi. Principalul este să nu îţi pierzi cumpătul, să fii mereu cu speranţa că vei întreprinde ceva în viitorul apropiat. Trebuie numai să doreşti şi atunci ai să reuşeşti. Există diferite munci care pot fi onorate întotdeauna. Orice serviciu este frumos în felul său. Nu aş accepta niciodată comportamentul unora care coboară până la a căuta prin tomberoane. Probabil, au un caracter foarte slab. Ei nu vor să lupte. Dar, în ţara noastră deja a venit timpul când ar fi trebuit să dispară fenomenul şomajului. Cel puţin, astfel mi-aş dori să fie.

Oleg Carp

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *