Internațional

Cutreierând prin bloguri: Moldova canceroasă!

Căci privirea unui om aflat în îmbrăţişarea morţii îţi răscoleşte toate simţămintele, îţi stoarce un oftat greu! Nu poţi să nu strângi convulsiv din pumni şi, scrâşnind din dinţi, să nu slobozi nişte înjurături. Este atâta nedreptate, nefericire şi bătaie de joc în Moldova şi toată, toată poate încăpea în ochii unui om târât de sistemul jegos prin cea mai de jos stare – umilinţa.

Dar ştiţi ceva? Bătrânul acela, topit de o boală gravă, este de un milion de ori mai sănătos decât societatea moldovenească! Doar Moldova este plină de un cancer ce devorează toate organele din interior. Şi nu vorbesc doar despre sistemul sanitar, îl am în vedere pe cel juridic, educaţional, politic. Toate sunt maligne. Dar să rămânem la sănătate. Cu puţin timp în urmă am descris o situaţie asemănătoare. Este de un paradox ce depăşeşte capacitatea mea logică de a înţelege cum mai pot trăi moldovenii în aşa hal, într-o astfel de ţară. Pe scurt, o femeie, cineva pe care cunoşteam, a fost trimisă din acelaşi Institut Oncologic acasă „să moară”. Nu exagerez. I s-a spus cinic în faţă că ar trebui să meargă să-şi ia adio de la rude, prieteni. Potrivit medicului, nu mai avea de trăit decât două luni. A trecut un an şi jumătate, iar sărmana femeie a venit la o nouă consultaţie la specialistul respectiv. Ştiţi ce a întrebat-o acesta? „Cum, chiar dumneavoastră sunteţi pacientul din aceste acte?” Era uimit că cel pe care îl trimisese deja pe lumea cealaltă stătea în faţa sa.

Să revenim la omul slăbit de boală, uitat pe o bancă de un sistem mai canceros decât el. Animalele, deşi nu-şi pot ajuta semenii răpuşi de boli, au mai multă compasiune decât medicii moldoveni. Cum să nu-ţi pese de un om care nu poate face doi paşi?! Nu poţi să-l declari sănătos pe unul ce abia respiră, doar pentru că a venit la spital după ora 15.00. Dragi specialişti, care aţi depus jurământul lui Hippocrate, ştiţi voi oare că boala şi moartea nu au program? În minte îmi apare din nou şi din nou privirea bătrânului. Punea atât de multe întrebări. Ne întreba pe toţi cum putem permite ca un om să fie tratat mai rău ca un câine? Ne întreba de ce a muncit o viaţă întreagă şi este abandonat la sfârşitul ei? Cea mai grea întrebare era însă: cum vă veţi simţi în locul meu, dragii mei concetăţeni? Doar moldovenii simpli, cei care muncesc, nu fură, nu sunt votaţi pe liste electorale, nu au limuzine şi nu fac shopping la Milano în fiecare lună, vor ajunge inevitabil în situaţia lui. 99 la sută din moldoveni vor muri încet într-un hol de spital, pe un scaun de plastic, după terminarea programului medicilor. Din păcate, nu toţi au un fiu care, în disperare, va chema televiziunea, îi va bate pe toţi cei ce vor îndrăzni să-l dea afară pe bătrânul lor tată.

Înţeleg, medicii din Moldova primesc salarii derizorii, dar s-o spunem pe şleau: şpaga le-a întunecat mintea. Nu le mai ajunge, şi-au uitat jurământul sacru şi, înainte să cerceteze boala, radiografiază buzunarele pacienţilor. Păcat, pentru că avem sau aveam specialişti buni. Păcat, pentru că dacă ai bani nu te tratezi în Moldova, iar dacă nu ai bani – nu te poţi trata omeneşte în Moldova. În orice caz, moldovenii au mare dreptate când în capul tuturor urărilor, la zile de naştere, la nunţi, pun cuvântul „sănătate”. Mai ştiu, săracii oameni, că dacă nu mor repede de boală, sistemul sanitar inuman, indecent, le va omorî sufletele umilindu-i, lăsându-i să aştepte într-un colţ. Dar vorbesc vorbe! Toate lucrurile acestea se ştiau. Totuşi, a trebuit să vină un moldovean curajos, să cheme televiziunea, mulţi alţi moldoveni nu ar fi avut voinţă să se războiască cu sistemul, pentru ca noi să vorbim de parcă abia acum am descoperi mizeria ascunsă sub preş. Exista de multă vreme. Într-o ţară normală, ministrul Sănătăţii trebuie să-şi dea deja demisia. Cum noi trăim în lumea a treia, coborâm privirea, ne resemnăm şi aşteptăm să ne vină şi nouă rândul pe scaunul de plastic. Aşa ne trebuie!

Eddie Murphy va fi gazda Oscarurilor 2012

Vali Petcu

Producătorii Brett Ratner şi Don Mischer au anunţat că Eddie Murphy va fi gazda ceremoniei de decernare a premiilor Oscar din februarie 2012.
Eddie nu a câştigat niciodată un Oscar, dar a fost nominalizat în 2006 pentru rolul din „Dreamgirls”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *