Guvern

Cum trebuie să fie un poliţist modern?

Sesiunea a fost prezidată de prim-ministrul Vlad Filat, care a menţionat că un poliţist trebuie să se afle zi şi noapte în slujba cetăţeanului. „Avem poliţişti buni, conform spuselor experţilor externi, care urmează să beneficieze de condiţii adecvate în care să muncească”.

În cadrul atelierului de lucru la care a fost elaborată foaia de parcurs privind reformarea sistemului poliţienesc din R. Moldova participanţii au identificat mai multe probleme cu care se confruntă Ministerul Afacerilor Interne. Reprezentanta societăţii civile, Ecaterina Mardarovici, participantă la atelier, a declarat că, pe de o parte, cadrul juridic inadecvat activităţii poliţieneşti, pe de altă parte, dublările de atribuţii şi competenţe între diferite instituţii de drept generează probleme în activitatea forţelor de ordine. „Am identificat lacune în pregătirea poliţiştilor în cadrul instituţiilor de instruire şi dotarea tehnico-materială a instituţiei. Or, un poliţist nu poate fi foarte bine pregătit doar citind sau privind filme despre modalitatea de acţiune în cazul unei infracţiuni. Colaborarea cu comunitatea la fel reprezintă o problemă importantă, deoarece prin aceasta cetăţenii capătă încredere în forţele de ordine”, a conchis Mardarovici.

În cadrul atelierului au fost stabilite şi soluţiile acestor probleme, pe care ministerul îşi propune să le implementeze în timpul apropiat: crearea unei baze tehnico-materiale, schimbarea cadrului juridic şi eliminarea dublărilor de funcţii a diferitor instituţii de drept, asigurarea echilibrului de gen a componenţei poliţiei şi altele. Potrivit ministrului de Interne, Victor Catan, soluţiile elaborate în cadrul acestui atelier de lucru vor crea posibilitatea de a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului de acte nelegitime şi de criminali.

Atelierul privind viitorul proces de reformare şi modernizare a serviciului poliţienesc a fost organizat la iniţiativa Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Misiunii UE la Nivel Înalt pentru Consiliere în Politici Publice pentru R. Moldova (EUHLPAM) şi a proiectului finanţat de UE „Suport pentru implementarea acordurilor dintre RM şi UE”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *