Astăzi 16 Octombrie 2021, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 17:39
babasının taş gibi bir kadını bulup evlenmeye karar vermesi porno ve onu bir de kendi yaşadıkları eve getirmesi sonucunda mobil porno hayalini kurduğu seksi kadının üvey annesi gibi sex hikayeleri olduğunu fark eden genç adam seks tecrübesinin ve üst sex izle seviye olduğu dışarıdan bakıldığında çok net şekilde porno seyret belli olan üvey annesini hayal edip 31 çekerek düşlerken porno izle odanın oradan geçen mature üvey oğlunu görür Odaya hd porno gelip sikini kimin için kaldırdığını soran üvey annesiyle porno farkında olmadan yakınlaşan genç adam boşalmak mobil porno izle için olgun bir kadının hayallerini kurduğunu söyleyince mature porno izle sikini eline alıp amına sokmadan çıplak şekilde üzerine çıktı
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2018, ora 05:46

Cum se face pâinea „Franzeluța”: Ingredientele naturale și tradițiile reprezintă adevărate valori pentru cea mai mare fabrică de panificație din țară

Marime Font

Pentru moldoveni, pâinea nu este doar un aliment sățios, ci și o hrană spirituală. Indiferent de formă, compoziţie sau denumire, pâinea rămâne un simbol al elementelor primordiale, precum este apa, focul și pământul. Despre cum este să hrănești o țară întreagă, cum s-au schimbat preferințele moldovenilor de-a lungul vremii și cum se face o pâine sănătoasă, am discutat cu Svetlana Caraman, tehnolog principal al celui mai mare combinat de panificație din R. Moldova, „Franzeluța”.

 - Doamnă Caraman, „Franzeluța” este cea mai mare întreprindere de acest tip din R. Moldova, cu o istorie de 70 de ani în spate. Care sunt provocările activității în domeniul panificației?
- În industria de panificație, fiecare producător ține să cucerească oamenii prin gustul și calitatea preparatelor. Să atragi de partea ta un cumpărător este o muncă intensă și de îndelungată. Toți membrii echipei combinatului „Franzeluța” depun o muncă enormă pentru a realiza acest obiectiv. Cred că eu, în calitate de tehnolog şi, totodată, de client, pot afirma că facem cea mai gustoasă și sănătoasă pâine. E adevărat că, pe parcursul anilor, gustul și preferințele consumatorilor s-au schimbat semnificativ. Astăzi există mai multe opțiuni și alternative, care le permit oamenilor să facă alegerea dorită în mediul concurențial existent. Indiferent de circumstanțe și timpuri, prioritatea noastră dintotdeauna a fost să oferim consumatorilor produse de calitate, sănătoase, sățioase și delicioase.

2018 este anul pâinii de secară

- Cum s-au schimbat preferințele moldovenilor faţă de „pâinea cea de toate zilele”?
- În ultima vreme, observ tendința moldovenilor de a se întoarce la tot ce înseamnă natural și sănătos. Cu siguranță, cetățenii R. Moldova și-au educat gusturile și se preocupă de alimentație. De exemplu, odată cu timpul, consumatorii noștri au redus consumul de pâine albă în favoarea altor produse.

- În acest context, cum se orientează combinatul „Franzeluța” pe piață, pentru a satisface curiozitatea și necesitățile consumatorilor?

- Deoarece anul 2018 a fost declarat anul pâinii de secară, accentul major al întreprinderii este orientat îndeosebi spre producerea acestui tip de pâine. De altfel, „Franzeluța” este unicul producător din țară care face pâine pe bază de maia naturală.

„Un produs în care am pus foarte mult suflet”

- Produsele din secară, marca „Franzeluța”, sunt printre cele mai bine vândute. Căror factori se datorează acest mare interes al consumatorilor?
- Pâinea noastră de secară reprezintă un produs în care am pus foarte mult suflet și a cărei pregătire necesită mai multă muncă și mult timp. Aceasta a devenit populară în rândul consumatorilor, datorită beneficiilor ingredientelor, dar și a cantității reduse de drojdii de panificație, de până la cinci-şapte ori mai mică în comparație cu alte produse. În plus, produsele din făină de secară conțin mai puțin gluten, sunt o sursă bogată de minerale, antioxidanți, fibre și vitamine. Gustul pâinii de secară este unul intens, întrucât adăugăm și semințe de chimen, floarea-soarelui, nucă grecească, fructe uscate și alte ingrediente.

- Pâinea de secară ne ferește și de kilogramele în plus?

- Da! Această pâine este mult mai „blândă”, ca să zic așa, în raport cu silueta noastră. Produsele obținute din făină de secară au proprietăți nutritive superioare celor obținute din făină de grâu. Acesta este motivul pentru care pâinea de secară este mai recomandată decât cea clasică, din făină de grâu rafinată albă, sau cea din făină integrală de grâu. Este bine de știut că pâinea fabricată doar din făină de secară nu crește în volum, este dură, iar miezul este lipicios. De aceea e necesar să amestecăm secara cu alte cereale, dar acest lucru nu înseamnă că pâinea nu are valoare nutritivă.

Secretele pâinii „Franzeluța”

- Ne puteți dezvălui câteva secrete din procesul de producere a acestei pâini?
- Unul din secretele noastre este opărirea făinii. Opărim făina de secară și mai folosim un ingredient important: malțul de secară. Acesta oferă culoare și aromă. Este important că nu utilizăm coloranți, intensificatori de gust și arome. Timpul în care se prepară pâinea de secară ajunge până la 15 ore, în comparație cu o pâine de făină albă, care se face în două-trei ore. Ne place să păstrăm tradițiile și să lucrăm așa cum făceau și bunicile noastre: cu fermentare naturală, cu maia naturală, cu dospire naturală. Aceasta este cea mai mare valoare la care tehnologii noștri țin foarte mult. Mai mult, ingredientele naturale se înscriu în direcția strategică a combinatului de panificație „Franzeluța”. Din acest motiv, promovăm alimentația sănătoasă, iar sortimentul pâinii de secară este unul destul de variat. Producem zece feluri de pâine de secară: Riga, Borodinskii, Tallinn, Praga, Krakow, Livadia, Nucușor, Dacia, Columna, Nistru.

- Ce alte tehnologii și ingrediente folosiți pentru a crește calitatea produselor?

- Punem accent pe folosirea prospăturilor naturale pe bază de culturi pure, adică bacterii acidolactice. Acestea se obțin printr-o tehnologie foarte complicată. Importăm culturile în stare deshidratată sub formă de pulbere, apoi le dezvoltăm în condiții de laborator până la cantități enorme pentru a le introduce în producere. Prospăturile naturale sunt niște organisme vii care necesită foarte multă atenție, monitorizare pentru a folosi, mai apoi, cât mai puțină drojdie de panificație, având la bază drojdiile naturale.

„În ultimii ani, am trecut printr-o dezvoltare uluitoare”

- Astăzi, tot ce este mai sănătos este și mai scump…
- O pâine de secară va fi mai scumpă decât una din grâu, dar nu exagerat de scumpă. Prețul produselor noastre rezultă din următoarele criterii: procesul tehnologic de lungă durată și materiile prime de import.

- Știm că „Franzeluța” este adepta „etichetei curate”. De ce ați recurs la această practică?

- Într-adevăr, noi lucrăm cu eticheta curată. Acest lucru înseamnă că etichetăm toate ingredientele folosite și acesta a fost și este scopul nostru: ca toți consumatorii să își aleagă singuri produsul, în funcție de necesitățile și preferințele lor.


- Activaţi la această fabrică din 1986. Cum s-au schimbat lucrurile în acești 33 de ani în interiorul companiei?

- În ultimii ani, am trecut printr-o dezvoltare uluitoare. S-au procurat linii automate de producere a pâinii. Totul, începând cu dozarea și terminând cu felierea pâinii, se face automat. Am tins spre automatizare, tehnologizare și am obținut ceea ce ne-am dorit.

Dar dacă dragoste nu e, nici pâine bună nu mai e…

- Este dragostea cel mai important ingredient chiar și atunci când vorbim despre coacerea pâinii?
- Oricât de banală ar fi această afirmație, așa este. În unele momente, angajații îmi spun că nu a crescut aluatul, chiar dacă au respectat cantitățile și rețeta. Atunci le spun că a lipsit o bucățică de suflet în acel aluat.

- Pentru că așteptările consumatorilor sunt foarte mari față de o companie cu o experiență atât de bogată, simțiți că aveți şi o responsabilitate mult mai mare în ceea ce privește calitatea produselor fabricate?

- Cu siguranță, şi niciodată nu ne-am permis să comitem abateri. Combinatul „Franzeluța” dispune de un laborator acreditat în domeniul calității. Suntem certificați în sistemul de management ISO 22 000 și HACCP. Pe aceste două verigi se menține întreg procesul de control al calității. Materia primă este recepționată și aprobată numai de către colaboratorii laboratorului acreditat. Tot laboratorul controlează produsele finite și efectuează analiza bacteriologică și organoleptică.

Un articol de: Doina Stimpovschii Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2021, ora: 17:39 de Silviu Tănase

„Vițelul deștept, care suge de la două vaci” și „politica externă echilibrată” - două fațete ale aceleiași medalii

„Vițelul deștept, care suge de la două vaci” și „politica externă echilibrată” - două fațete ale aceleiași medalii

 Se spune, că pe vremuri orice rege care se respecta avea la curtea sa un bufon. Acesta avea menirea nu doar de a distra regele, dar si a spune ceea ce regele nu voia să spună.

( ) Citeşte tot articolul

Afaceri 16 Octombrie 2021, ora: 11:28 de Vasile Dosca

PANICĂ la „Gazprom”? REPUBLICA MOLDOVA ARE GAZE DE ȘIST

PANICĂ la „Gazprom”? REPUBLICA MOLDOVA ARE GAZE DE ȘIST Din editia print

Republica Moldova este gata să exploateze gazele de șist. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Octombrie 2021, ora: 00:23

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM Din editia print

13 la sută din moldoveni beau în fiecare zi

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 18:51

Alexandr Stoianoglo rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 zile: ,,Nu am comis nimic ilegal. Am vrut doar să fiu procurorul întregii țări, procuror pentru oameni, pentru stat”

Alexandr Stoianoglo rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 zile: ,,Nu am comis nimic ilegal. Am vrut doar să fiu procurorul întregii țări, procuror pentru oameni, pentru stat”

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 de zile. Decizia a fost luată de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, potrivit jurnal.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 17:38

Arsuri la stomac și tulburări de somn? Află ce alimente și băuturi trebuie să eviți seara pentru a te simți bine

Arsuri la stomac și tulburări de somn? Află ce alimente și băuturi trebuie să eviți seara pentru a te simți bine

Mulți din noi dau vina pe salteaua incomodă, pe lumina ecranelor sau pur și simplu pe stres pentru faptul că nu pot dormi bine. Dar știm foarte bine că și alimentația joacă un rol foarte important în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 17:15

20 de cadre medicale din Republica Moldova va ajuta România în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19

20 de cadre medicale din Republica Moldova va ajuta România în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19

20 de medici şi asistenţi medicali din Republica Moldova vor pleca să ofere ajutor personalului medical la spitalul modular de la Leţcani. Despre aceasta a anunțat vineri șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 17:03

Un deputat din Marea Britanie a fost înjunghiat de un bărbat la o biserică metodistă

Un deputat din Marea Britanie a fost înjunghiat de un bărbat la o biserică metodistă

Un deputat conservator din Marea Britanie a fost înjunghiat de mai multe ori de un bărbat care a pătruns în locaţia unde avea loc întâlnirea cu reprezentanţii locali din circumscripţia sa electorală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 16:54

Procuratura Anticorupție are un nou șef interimar. Cine este el?

Procuratura Anticorupție are un nou șef interimar. Cine este el?

Elena Cazacov va asigura interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 15:23

Vladimir Putin, replică sexistă pentru o jurnalistă americană: „Ești prea frumoasă pentru a mă înțelege”

Vladimir Putin, replică sexistă pentru o jurnalistă americană: „Ești prea frumoasă pentru a mă înțelege”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, este acuzat că a făcut o remarcă sexistă la adresa unei jurnaliste americane. Liderul de la Kremlin i-a spus lui Hadley Gamble că „este prea frumoasă pentru a-l înțelege”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 15:14

Șase tineri din Rîșcani și Bălți sunt cercetați penal: Furau calea ferată

Șase tineri din Rîșcani și Bălți sunt cercetați penal: Furau calea ferată

Șase tineri din raionul Rîșcani și municipiul Bălți sunt cercetați penal.Aceștia ar fi furat mai multe elemente componente ale căii ferate de pe teritoriul raionului Glodeni. Capul grupării a fost reținut pentru 15 zile, iar ceilalți membri sunt cercetați în stare de libertate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 13:20

Au crescut din nou emisiile de CO2 în cele mai bogate țări ale lumii. Prețul cărbunelui s-a majorat aproximativ cu 200% față de 2020

Au crescut din nou emisiile de CO2 în cele mai bogate țări ale lumii. Prețul cărbunelui s-a majorat aproximativ cu 200% față de 2020

Emisiile de carbon au revenit la niveluri mari, iar ponderea acestora a crescut din nou în cele mai bogate 20 de națiuni din lume, potrivit raportului anual privind transparența climatică, care este realizat în conformitate cu Convenția Cadru a ONU privind Schimbările Climatice....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 12:32

Carburanții se scumpesc din nou. ANRE a anunțat noile prețuri

Carburanții se scumpesc din nou. ANRE a anunțat noile prețuri

Din nou se scumpesc carburanții. ANRE a informat într-un comunicat despre noile prețuri maxime. Astfel, pentru benzina A 95 vom plăti 21,45 lei/litru, cu 13 bani mai mult decât ieri. Pentru motorină – 18,46 lei/litru, cu 16 bani mai mult decât ieri. De la începutul lunii septembrie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 12:03

De vineri, certificatul COVID-19 va fi obligatoriu în Italia pentru toți angajații din sectorul public și privat

De vineri, certificatul COVID-19 va fi obligatoriu în Italia pentru toți angajații din sectorul public și privat

Începând de vineri, certificatul sanitar COVID-19 devine obligatoriu în Italia pentru toţi angajaţii, atât în sectorul public cât şi în cel privat, o măsură menită să încurajeze vaccinarea, dar care se loveşte de opoziţia a milioane de salariaţi, scrie AFP, potrivit Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 11:47

Republica Moldova a pierdut un caz la CEDO. Guvernul v-a achita prejudicii unei persoane din Tiraspol

Republica Moldova a pierdut un caz la CEDO. Guvernul v-a achita prejudicii unei persoane din Tiraspol

La data de 14 octombrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat o decizie pe cauza Șutac vs. Republica Moldova, prin care a luat act de acordul de reglementare amiabilă la care au ajuns Guvernul Republicii Moldova și reclamanta Oxana Șutac, informează juriștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 11:30

Serviciul Nord al Procuraturii Anticorupție a rămas fără șef interimar. Sergiu Gavajuc și-a dat demisia

Serviciul Nord al Procuraturii Anticorupție a rămas fără șef interimar. Sergiu Gavajuc și-a dat demisia

Fostul șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Sergiu Gavajuc și-a depus demisia din funcția de adjunct interimar al Serviciului Nord al Procuraturii Anticorupție. Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii, Mariana Cherpec.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 11:21

VIDEO/ O uzină de peroxid de hidrogen din estul Chinei a luat foc. O persoană a dispărut fără urmă

VIDEO/ O uzină de peroxid de hidrogen din estul Chinei a luat foc. O persoană a dispărut fără urmă

La o uzină de peroxid de hidrogen din provincia Jiangsu din estul Chinei a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 10:38

Avocații îl vor liber, iar procurorii la dubă: Astăzi, Magistrații Curții de Apel decid soarta lui Stoianoglo

Avocații îl vor liber, iar procurorii la dubă: Astăzi, Magistrații Curții de Apel decid soarta lui Stoianoglo

Astăzi, Curtea de Apel Chișinău va examina recursul procurorului Victor Furtună în cadrul dosarului Stoianoglo care cere schimbarea măsurii preventive de arest. Ședința este programată pentru ora 13:00, potrivit unimedia.INFO.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2021, ora: 10:32

Fostul președinte al raionului Criuleni, Ion Țurcan, constatat cu averi nejustificate la ANI: Va fi transmis în instanța de judecată

Fostul președinte al raionului Criuleni, Ion Țurcan, constatat cu averi nejustificate la ANI: Va fi transmis în instanța de judecată

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a identificat o diferență în sumă de 390 de mii de lei între veniturile și averea deținută de fostul președinte al raionului Criuleni și ex-viceministru al MAI, Ion Țurcan. ANI a decis transmiterea cauzei în instanța de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)