Carte

„Cum s-a născut poporul român” – O carte care nu trebuie să lipsească din casele noastre

Cum s-a născut poporul român? Istoricul Neagu Djuvara vine cu un răspuns pe cât de amplu, pe atât de accesibil ca limbaj și abordare pentru copii. Începe cu zonarea geografică și o scurtă preistorie, continuă cu prezentarea neamului grecilor, geto-dacilor, romanilor, ajunge la atacurile barbarilor, avarilor, slavilor, ungurilor, mongolilor etc. Este vorba despre cartea intitulată „Cum s-a născut poporul român”, într-o ediție frumoasă acompaniată de imagini de Simona Bucan și Radu Oltean, care completează perfect cuvintele autorului. Vase de Cucuteni, vechi de peste cinci mii de ani, imagini din Curtea imperială de la Constantinopol, momente din bătălii precum cea de la Posada, toate sunt ilustrate cu iscusință în această carte. Proiectul editorial a fost realizat de Laura Pamfil.

Istoricul Neagu Djuvara a scris mult despre istoria României și a poporului român, el fiind un susținător al continuării cercetărilor referitoare la istoria românilor, punând la îndoială calitatea cercetării din perioadele interbelică și comunistă, afirmând că anumite părți ale istoriei au fost accentuate sau suprimate pentru a deservi scopuri politice. Mai mult, autorului cărții „Cum s-a născut poporul român” a analizat în multe dintre cărțile sale relațiile pe care România le-a avut cu Europa. El este cunoscut drept un popularizator și demistificator al istoriei, publicând cărți adresate celor tineri, precum și cărți care își propun să explice originea istorică a unor figuri de mit ca Dracula sau Negru Vodă.

Astfel, după cum afirmă chiar autorul, cartea descrie o poveste care „seamănă cu minunile de care ne vorbeşte Sfânta Scriptură: nu înţelege uşor mintea noastră cum de s-a întâmplat aşa ceva. Şi acea poveste e: Cum s-a născut poporul român? Ce neamuri au fost din vechime pe acest pământ care e azi al nostru. Ce fel de oameni erau? Cu ce se îndeletniceau? Cum au venit alte popoare, pe rând, cum s-au războit sau cum s-au amestecat unii cu alţii şi cum, în cele din urmă, după vreo mie de ani de mari mişcări şi mari frământări, a ieşit un popor întreg de sute de mii, apoi de milioane de oameni vorbind toţi aceeaşi limbă şi având aceleaşi datini şi obiceiuri.”

Așadar, în această carte tinerii cititori vor afla ce erau legiunile romane, cum au avut loc năvălirile barbarilor și scindarea Imperiului Roman, creștinarea slavilor și inventarea alfabetului chirilic de către Chiril și Metodiu. Lecturând-o, copiii vor afla cum s-a ajuns, în cele din urmă, la formarea primelor voievodate și la întemeierea Țării Românești și a Moldovei.

„Dragii mei, începem astăzi o poveste minunată! Când zic minunată, vreau să spun că seamănă cu minunile de care ne vorbeşte Sfânta Scriptură: nu înţelege uşor mintea noastră cum de s-a întâmplat aşa ceva. Şi acea poveste e „Cum s-a născut poporul român?”. Ce neamuri au fost din vechime pe acest pământ care e azi al nostru, ce fel de oameni erau, cu ce se îndeletniceau. Cum au venit alte popoare, pe rând, cum s-au războit sau cum s-au amestecat unii cu alţii şi cum, în cele din urmă, după vreo mie de ani de mari mişcări şi mari frământări, a ieşit un popor întreg de sute de mii, apoi de milioane de oameni vorbind toţi aceeaşi limbă şi având aceleaşi datini şi obiceiuri”.

Așa începe istoricul Neagu Djuvara cartea. Astfel, prin textele prietenoase, atitudinea simplă și onestă, acesta reușește să transforme monologul istoric obișnuit pentru programul școlar, într-o discuție amicală și captivantă cu micul său cititor. Autorul descrie istoria poporului nostru ca o poveste, doar că adevărată, dar care nu are sfârșit și care a avut mai multe momente de cumpănă decât de glorie.

Cartea „Cum s-a născut poporul român” este, cu siguranță, o lectură plăcută chiar și pentru maturi, astfel, aceasta nu trebuie să lipsească din casele noastre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *