Actualitate

Cum organizezi cu succes o vacanţă last-minute, dacă nu ţi-ai făcut încă planuri de concediu

Este bine să începi planificarea concediului cu câteva luni în avans, însă atunci când nu știi exact perioada în care îți vei putea lua zile libere sau ai alte cheltuieli prioritare se poate întâmpla să amâni până în ultima clipă planurile de vacanță. Cu puțină organizare, poți organiza un concediu de vis last-minute. Iată ce ar trebui să știi:

Stabilește-ți un buget de la bun început

Bugetul de vacanță este, fără îndoială, cel mai important factor în planificarea unei vacanțe. De el depinde destinația în care vei călători, câte zile îți vei permite să stai, precum și ce poți face odată ajuns acolo. Majoritatea celor care adoră să călătorească au grijă să își pună bani deoparte din timp, astfel încât să nu își refuze nimic în vacanță. Cea mai simplă metodă de a economisi bani este cu ajutorul unor depozite bancare, care să-ți ofere o dobândă avantajoasă. Astfel, sunt șanse mai mici să fii tentat să intri în banii de vacanță în timpul anului și, în plus, poți face economii și pentru zile negre.

Cu toate acestea, nu face greșeala de a-ți cheltui toată rezerva de economii în vacanță. Cel mai bine este să-ți stabilești de la bun început un buget în care să încerci să te încadrezi. Eventual, poți bloca și o sumă pentru situații de urgență neprevăzute. Stabilirea unui buget clar te ajută să te orientezi mai bine atunci când alegi cazarea, precum și tururile sau distracțiile de care intenționezi să te bucuri odată ajuns la destinație. Este important să găsești suma care se potrivește cel mai bine cu stilul tău de a călători, astfel încât să nu simți că nu te poți răsfăța în vacanță, dar nici să faci excese.

Caută oferte care includ cazare și transport

Multe agenții de voiaj au pachete care includ atât cazarea, cât și transportul până la destinația de vacanță. Iar atunci când nu sunt ocupate toate locurile, agențiile pot scădea prețurile pentru a-i atrage pe cei care s-au hotărât pe ultima sută de metri să meargă în călătorie. Astfel poți obține un preț avantajos și poți scăpa de toate bătăile de cap pe care le presupune organizarea unui concediu.

În plus, și unele companii aeriene îți oferă reduceri atractive la hoteluri sau pensiuni, așa că poți avea o surpriză plăcută când vrei să faci o rezervare. Dacă preferi să te ocupi singur de tot ce presupune planificarea, trebuie să știi că este posibil să îți fie mai greu să găsești niște opțiuni de cazare avantajoase din punct de vedere al raportului calitate-preț, mai ales dacă nu ești flexibil privind destinația sau perioada în care vrei să călătorești.

Alege o perioadă în extra sezon

Există numeroase destinații turistice pe care le poți vizita până la jumătatea toamnei, având în vedere că vremea este plăcută, iar prețurile pot fi mult mai mici. În locuri precum Malta, Spania ori Portugalia, te poți bucura de vreme de plajă chiar și la începutul lunii octombrie, când locurile nu mai sunt la fel de aglomerate, iar comercianții au scăzut prețurile pentru a-și atrage în continuare clientela. Chiar și destinații mai îndepărtate, din Asia sau America centrală sau de Sud, pot fi semnificativ mai ieftine în afara lunilor de vară, iar cu puțină documentare vei descoperi că multe locuri se bucură de vreme frumoasă, chiar mai bună ca pe timpul verii, când atmosfera poate deveni sufocantă.

Fii flexibil în legătură cu destinația ta

Poate unul dintre cele mai mari costuri ale unei vacanțe este cel al biletelor de avion. Dacă ai deja o destinație stabilită pe care vrei să o vizitezi, singura ta opțiune pentru a obține o ofertă rezonabilă la prețul biletelor de avion este să fii flexibil în legătură cu datele de plecare. Însă dacă nu ai o preferință clară legată de destinația de vacanță, tot ce trebuie să faci este să găsești cele mai bune oferte la biletele de avion și să te decizi asupra uneia dintre ele. Folosește un agregator de zboruri precum Kiwi pentru a explora mai multe destinații și a găsi cele mai bune prețuri, indiferent de perioada în care vrei să pleci în vacanță.

Caută modalități prin care să îți reduci cheltuielile

O altă metodă prin care poți căpăta mai multă libertate în ceea ce privește bugetul tău de vacanță este să te interesezi despre cum poți evita unele cheltuieli sau cum le poți reduce. Spre exemplu, dacă vrei să vizitezi mai multe locuri, interesează-te care sunt opțiunile în ceea ce privește transportul în comun, cu autobuzul, trenul sau autocarul, sau dacă este mai ieftin să iei un zbor intern.

De asemenea, verifică dacă există reduceri sezoniere sau dacă vreo promoție la o companie de transport și dacă mai poți economisi astfel o parte din bani. De asemenea, documentează-te și în legătură cu obiectivele turistice și prețul biletelor de la intrare. Alege câteva obiective pe care nu vrei să le ratezi și citește ce spun despre ele și alți turiști, astfel încât să nu dai banii la intrare doar ca să îți dai seama apoi că locul nu se ridica la nivelul așteptărilor tale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *