Actualitate

Cum ne mai distram?

Tinerii moldoveni nu au prea multe optiuni daca vor sa se distreze. Un bar si o casa de cultura suplinesc cu greu nevoia de a petrece timpul liber. Improvizatiile ii salveaza de la plictiseala. Fie ca danseaza pe morminte, plaseaza baza de date a Ministerului Tehnologiilor Informationale din R. Moldova pe internet sau se inarmeaza cu furci, bate si topoare pentru a-si demonstra autoritatea, toate se intampla pentru a scapa de cenusiul exasperant al vietii cotidiene.

Dreptul la distractie este legiferat de fiinta noastra umana care are nevoie sa se elibereze de oboseala si de plictiseala. Distractia depinde de oferta propusa de teatre, centre de cultura, organizatii neguvernamentale, societati cultural-artistice, centre si clubul sportive etc. Atunci cand tinerii sunt lipsiti de accesul la informatii privind activitatile cu care poate fi umplut timpul liber si nici nu depun eforturi pentru a ajunge la informatii necesare, timpul liber se transforma intr-o suma de activitati concepute la voia intamplarii.

In seara zilei de 29 ianuarie, Sandu R. din satul Vascauti, raionul Orhei (malul drept al raului Nistru), a primit trei lovituri cu bate peste cap si a fost batut cu picioarele de aproximativ 20 de tineri din satul Harmatca, situat la 20 de km de Dubasari (malul stang al Nistrului). Totul s-a petrecut in contextul retinerii de catre fortele separatiste de la Tiraspol a cinci tineri moldoveni din satul Oxentea, raionul Dubasari. Desi gurile rele spuneau ca reincepe razboiul de pe Nistru, motivul rafuielii tinerilor l-a constituit… o fata.

Politistul de sector din Vascauti, Ion Andriutchi, a spus ca cinci tineri din acest sat, veniti de la munca peste hotare, au decis sa se distreze la discoteca din Harmatca. Si-au adus aminte ca au o cunoscuta in satul vecin, pe care nu au gasit-o acasa si nici la discoteca. Fiind in stare de ebrietate, au spart ferestre si s-au batut cu tinerii de pe malul stang. Acestia nu s-au lasat asteptati – a doua zi, un grup de 80 de tineri, inarmati cu bate, topoare si furci au trecut Nistrul pentru a se razbuna.

Ajungand in centrul satului, l-au prins doar pe Sandu R., care nu a reusit sa se ascunda de ei. Desi tinerii din Harmatca si cei din Vascauti s-au impacat si au recunoscut ca au gresit, Sandu R. a stat cinci zile internat la spital, i-au fost aplicate cusaturi la cap si nu i se putea stopa hemoragia externa. Acum trebuie sa faca o tomografie. Nu a fost deschis insa niciun dosar, deoarece tinerii din Transnistria nu pot fi trasi la raspundere in R. Moldova.

In cazul in care nu ai discoteca in sat, dansezi pe morminte. Doua tinere din satul Scoreni, raionul Straseni au socat societatea noastra dansand pe mormantul unei batrane. Au ales melodia Olgai Ciolacu „Sarba lui Vasile”. Ambele tinere petrecarete acum se afla la munca peste hotare.

Distractiile tinerilor moldoveni au fost si sunt in continuare condimentate cu alcool si iarba. Anul trecut, la Hancesti, un tanar a fost injunghiat numai pentru ca nu a vrut sa faca cinste cu o bere.

Internetul, de asemenea, dicteaza modul de distractie. Pe 5 ianuarie 2009 intre diferiti utilizatori de internet circula baza de date a Ministerului Tehnologiilor Informationale din R. Moldova, care continea numarul buletinului de identitate, codul fiscal si adresa domiciliului locuitorilor din Chisinau, printre care se aflau V. Voronin si Marian Lupu. Baza de date putea fi descarcata de pe site-ul torrentsmd.com. Cinci zile mai tarziu, pe acelasi site a fost plasata baza de date a „Moldtelecom”-ului.

Seful sectiei Securitate informationala a Centrului Resurselor Informationale de Stat „Registru”, Valerian Bulat, a aflat despre eveniment de la reporterii Agentiei DECA-press, care a afirmat ca baza de date plasata pe internet a furnizat date general accesibile si ca aceasta ar putea oferi o informatie secretizata doar daca ar contine si religia pe care o impartaseste un individ.

Sociopedagogia afirma ca timpul liber nu este un moft, ci o necesitate. Activitatile recreative relaxeaza si sporesc nivelul de energie necesar unei bune dezvoltari psihice si intelectuale. Posibilitatile reduse de petrecere a timpului liber formeaza o serie de comportamente deviante, mai ales in zonele de dezorganizare sociala si in familiile unde adultii, persoanele mature, parintii sunt foarte ocupati cu „obligatiile profesionale”, acestea fiind mentionate doar in studiile organizatiilor neguvernamentale din Moldova.

Daca nu exista o diversificare a modalitatilor de petrecere a timpului liber si daca divertismentul oferit de marile orase este prea costisitor, cine trebuie sa se ocupe de educatia adecvata a tinerilor pentru timpul liber si prin timpul liber?

Deseori se afirma ca scoala trebuie sa se preocupe de dezvoltarea atitudinilor, curiozitatii, intereselor ce pot fi dezvoltate apoi in timpul liber. Scoala trebuie sa le formeze elevilor valori si norme ce ii feresc de comportamente deviante. Dar familia nu trebuie de-responsabilizata in ceea ce priveste organizarea timpului liber. Din acest motiv, Ministerul Educatiei din R. Moldova a lansat astazi, 3 martie, un program de educare a familiilor „Vezi ce face copilul tau”. Suportul acestui program este un sondaj conform caruia 53,4% din cadrele didactice considera ca „dificultatile in asigurarea calitatii educatiei apar din cauza ca parintii nu se preocupa suficient de educatia copiilor si nu stimuleaza interesul copiilor fata de studii”, 58,9% din cadrele didactice considera ca lipsa controlului din partea parintilor ii determina pe elevi sa lipseasca de la scoala.

Pentru anul 2010, Ministerul Tineretului si Sportului si-a propus crearea conditiilor pentru realizarea plenara a potentialului tinerilor in viata politica, economica, sociala si culturala a tarii, care pot fi realizate doar printr-o organizare eficienta a timpului liber.

 

 

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *