Sănătate

Cum ne afectează schimbările bruşte de temperatura

Un corp sănătos suportă schimbările bruşte de temperatura, însă mulţi dintre noi suntem predispuşi la afecţiuni cronice, semn că nu avem un regim alimentar adecvat şi suntem mai degrabă sedentari decât activi fizic. Umiditatea, precipitaţiile şi presiunea atmosferică pot scoate la iveală problemele sistemului nostru imunitar.

Corpul nostru poate reacţiona foarte uşor la virusul gripal deoarece nu este hrănit cum trebuie. Ori îi lipsesc vitamine şi minerale esenţiale, ori nu este antrenat tot timpul. Lipsa sportului este una dintre cauzele îmbolnăvirii dese. Având în vedere această idee, ştiai că sportivii răcesc mai greu?

Ce e important de precizat e că nu schimbările de temperatura ne îmbolnăvesc. Ele scot în evidenţă anumite afecţiuni latente, care se manifestă numai la şocuri termice, precum cele respiratorii.

Schimbările vremii produc dezechilibre în corp şi asta se întâmplă pentru că organismul nostru deja este şubred. De pildă, cei care se confruntă cu bronşită astmatoforma sau cu astm bronşic trebuie să nu iasă când afară este ceaţă, iar aerul este rece şi umed. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii şi copiii.

Tot schimbarea vremii scoate la iveală problemele cardiace ale pacienţilor. Persoanele hipertensive se confruntă cu oscilaţii mai dese ale tensiunii arteriale şi răcesc la prima adiere a vântului de toamna după o perioada în care corpul s-a adaptat la sezonul cald.

Singură afecţiune pe care o putem pune în cârca vremii este depresia. Meteosensibilitatea nu este doar un mit.

Această a fost abordată de medicii din toată lumea în mai multe întruniri ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai ales în ultimii ani, când încălzirea globală îşi arată colţii. Schimbarea temperaturii aduce, de asemenea, insomnii şi probleme de concentrare, iar organismul depune eforturi uriaşe că să îşi menţină ritmul de odihnă.

Tot schimbările bruşte de temperatura provoacă alergiile pe care le avem fără să ştim şi reprezintă un factor puternic în agravarea acestora. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *