Sănătate

Cum eliminăm mirosul neplăcut din casă?

Stabiliţi cauza

Înainte să începeţi lupta cu mirosurile neplăcute, ar trebui să identificaţi cauza lor. De obicei, sursa cea mai frecventă se află în bucătărie, unde apar cele mai neaşteptate arome. Dar şi baia poate fi un astfel de focar, din cauza aerului cald şi umed, care creează condiţii favorabile înmulţirii bacteriilor. De asemenea, mirosul poate veni şi din dulapul cu haine, chiar dacă acestea sunt curate…

Soluţii la îndemâna oricui

Când gătiţi, nu e obligatoriu să mergeţi afară să aruncaţi fiecare hârtie sau coajă de cartof. De obicei, gunoiul se aruncă o dată pe zi. Faceţi excepţie doar în cazul în care curăţaţi peşte. De asemenea, luaţi în considerare faptul că veţi avea un miros dezastruos în casă, dacă pe punga de gunoi vor cădea câţiva stropi de apă. A dat laptele în foc sau aţi uitat terciul pe plită? Curăţaţi imediat aragazul, nu aşteptaţi să se usuce.
Chiar şi mirosul bucatelor proaspăt pregătite poate crea disconfort. Pentru a scăpa de el, puneţi pe foc o tigaie curată în care turnaţi nişte oţet sau puneţi o coajă de lămâie. Oţetul va „înghiţi” toate mirosurile străine, iar coaja de portocală sau lămâie va umple locuinţa cu o aromă plăcută.

Aveţi grijă de dulăpioarele din bucătărie, unde păstraţi zahăr, condimente, cereale etc. şi stabiliţi-vă regula de a face curăţenie în ele o dată pe săptămână. Înainte să aranjaţi la loc produsele, ştergeţi pereţii dulăpiorului cu oţet şi lăsaţi să se usuce pentru două ore. Pentru a umple cu aromă plăcută dulapul, puneţi în el un păhărel cu cafea proaspăt măcinată.

Aveţi grijă şi de frigider, unde sunt păstrate diferite produse. Puneţi pe unul din rafturi o felie de pâine neagră şi schimbaţi-o peste o zi. Sau plasaţi pe uşa frigiderului o jumătate de lămâie.

Iar în baie amplasaţi în colţurile mai îndepărtate câteva farfurioare cu sare de bucătărie, care va absorbi umezeala.

Dacă sesizaţi un miros în dulapul cu albituri, e bine să verificaţi fiecare piesă în parte, să le împăturiţi din nou şi să puneţi între rânduri câte un săculeţ cu plante aromate de mentă, melisă sau oregano. Pe lângă faptul că plantele vor schimba aerul, vă vor ţine hainele departe de molii.

Mici secrete…

Pentru ca mirosul plăcut să vă întâmpine chiar de la intrare, picuraţi trei-patru picături de ulei esenţial de portocale peste covoraşul din faţa uşii. De asemenea, nu ignoraţi florile uscate. O legătură din astfel de flori va umple cu aromă plăcută camera şi va diversifica decorul.
Plasaţi în întreaga casă pliculeţe elegante umplute cu maghiran, scorţişoară, cuişoare sau vanilie. În baie optaţi mai ales pentru levănţică.
Pentru sufragerie şi dormitor, plantele de cameră sunt alegerea ideală, deoarece produc oxigen şi împrospătează aerul. Când spălaţi podeaua, folosiţi nu doar apă simplă, ci infuzii de muşeţel sau mentă. După o astfel de curăţenie a casei, veţi avea senzaţia că vă aflaţi într-o pajişte plină cu flori.

Sursa: Timpul 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *