Actualitate

Cum comentează Ţăranu, Nantoi şi Boţan fuzionările dintre partide

Anatol Ţăranu
Este o mişcare benefică


Aceste fuziuni aduc o mai mare claritate din punctul de vedere al opţiunilor alegătorilor şi sunt absolut benefice, îndeosebi pentru că s-au produs pe partea democratică a eşichierului politic. Fuziunile vorbesc despre două lucruri: partidele care absorb îşi demonstrează vigoarea, iar partidele care sunt absorbite atestă eşecul unor proiecte politice. 
Şi unele partide politice de stânga ar putea să prezinte interes din punct de vedere al procedurii de fuzionare: Partidul Social-Democrat şi Partidul „Moldova Unită”, formaţiuni care ar putea înainta spre Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor. 

Oazu Nantoi
Ar putea să apară probleme la alegerile locale


Republica Moldova împlineşte în vara care vine 20 de ani de independenţă, iar turbulenţele politice au început încă din anul 1988. Pe parcursul acestui interval de timp, în R. Moldova s-a încercat realizarea mai multor proiecte politice cu denumire de partide. Am avut perioade când zeci şi zeci de partide au fost înregistrate la Ministerul Justiţiei. Au fost mai multe cicluri electorale în care partide fără nicio şansă participau la scrutine şi se convingeau de faptul că nu prezintă interes pentru alegători. Acum, situaţia începe să se schimbe: unele formaţiuni îşi dau seama că n-au nicio perspectivă în mod individual şi că este mai raţional să adere la partidele politice care, la moment, au un statut bine afirmat. 
Aceste fuziuni sunt, pe de o parte, pozitive: atenţia electoratului nu va fi dispersată. Totodată, ele pot fi destul de problematice din perspectiva alegerilor locale. Dacă la alegerile parlamentare bătălia se dă în jurul locurilor pe o singură listă, la alegerile locale apar în toate localităţile liste cu candidaţi la funcţia de consilier sătesc, raional, candidaţi la funcţia de primar etc. Cu alte cuvinte, fuzionările politice nu asigură satisfacţia reciprocă sută la sută. Nu consider că aceste fuzionări au un impact electoral substanţial. 
Întrebat dacă acelaşi scenariu poate continua şi pe partea stângă a scenei politice din societatea noastră, Oazu Nantoi a spus că Partidul Social-Democrat, în ultimele campanii electorale, a încercat să fie mai catolic decât Papa de la Roma, adică mai comunist chiar decât PCRM, iar acest lucru nu i-a servit la nimic. Iar Partidul Comuniştilor, în persoana lui Vladimir Voronin, de regulă, dă dovadă de aroganţă şi toate ideile de consolidare ale stângii îşi frâng gâtul în această aroganţă.

Igor Boţan
Nu cred că vom avea o viaţă politică mai interesantă


Partidele mari vor să devină şi mai mari, iar partidele mici nu vor să dispară fără urmă. De aceea au găsit interese comune. Dacă formaţiunile mici se unesc cu cele mari, ele pot contribui la mărirea potenţialului comun. Evident, liderii partidelor mici îşi găsesc platformă de supravieţuire politică. Pentru electorat, probabil, este bine, dar lucrurile sunt de rutină, nu cred că vor produce sinteze de idei noi, care să facă viaţa politică din R. Moldova mai interesantă. Mai degrabă este vorba despre nişte interese ale leadership-ului acestor partide. 
În partea stângă există PCRM, care nu acceptă niciun fel de fuziuni şi are un mesaj foarte clar: dizolvaţi-vă şi aderaţi la partid ca persoane private. Iar partidele foarte mici nu prezintă interes pentru că nu acumulează nicio jumătate de procent din voturile alegătorilor.

Fuzionează Pavlicenco (PNL), Şelin (PSD) şi Pasat (PUM) cu partide de guvernământ ?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *