Social

Cum a fost legiferata Ziua Memoriei

Ziua Memoriei (Ziua de comemorare a celor cazuti in conflictul armat din 1992 pentru apararea integritatii si independentei R. Moldova si victimelor acestui conflict) este denumirea oficiala a zilei de astazi, 2 martie, votata de catre parlament in sedinta de saptamana trecuta.

Prin aceasta decizie, legislativul completeaza Hotararea nr. 433-XII, din decembrie 1990, cu privire la zilele de sarbatoare, odihna si comemorare in RSS Moldoveneasca.

Desi este un subiect de interes general, acesta a generat dezbateri aprinse in plenul parlamentului, deputatii solicitand, pe rand, trei pauze consecutive. Ei nu puteau conveni asupra denumirii zilei de 2 martie, comunistii insistand asupra cuvantului „victime”, iar majoritatea parlamentara – pe „eroi”. Pana la urma, pentru a impaca ambele tabere, Corina Fusu, presedinta Comisiei parlamentare cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media, a anuntat ca 2 martie va fi numita Ziua Memoriei, cu descifrarea respectiva.

Anterior, ministrul de Interne, Victor Catan a declarat ca in conflictul de la Nistru au luptat 29 mii de persoane, dintre care 3.400 din cadrul MAI. In urma evenimentelor din 1992 si-au pierdut viata 286 de persoane, iar 289 au ramas invalide.

Pe parcursul zilei de azi vor avea loc mai multe actiuni dedicate aniversarii a 18-a de la inceputul razboiului: servicii divine de comemorare a eroilor cazuti pentru integritatea si suveranitatea Republicii Moldova, organizate in catedrale si biserici; depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant; marsul de comemorare pe traseul Piata Marii Adunari Nationale – bd. Stefan cel Mare si Sfant – str. Ismail – str. Pan Halippa – Complexul memorial „Eternitate”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *